Recept dana: Vinski gulaš
Za mnoge, gulaš je omiljeno jelo kašikom. Da biste skuvali gust i ukusan gulaš, uz dobar komad mesa potrebno je pripremiti i odgovarajuću količinu luka, jer upravo je u njemu tajna gustoće. Važi pravilo da u gulaš ide onoliko luka koliko ima i mesa...
Sastojci:
- 500 g junetine,
- 500 g luka,
- 75 g koncentrata paradajza,
- 500 ml mesne supe (može i voda),
- 200 ml belog vina,
- 250 g krompira,
- pola kašičice kima,
- 3 lovorova lista,
- 2 kašičice slatke aleve paprike,
- 50 ml ulja,
- so
Priprema:
1. Meso iseći na kockice približno jednake veličine, pa ga propeći u dubljoj posudi na dobro zagrijanom ulju. Izvaditi ga iz posude i ostaviti sa strane.
2. Na istom ulju dinstati sitno naseckan luk dok ne omekša, pa dodati meso, kim i lovor i nastaviti s dinstanjem, podlivajući s malo temeljca ili vode.
3. Dinstati na laganoj vatri oko sat i po vremena.
4. Potom jelo posoliti, umešati crvenu papriku i koncentrat paradajza, zatim dodati vino i krompir iseckan na kockice. Nastaviti s kuvanjem 30-40 minuta, dok se krompir ne skuva.