Recept dana: Štrudla s džemom
Ovaj neodoljivo ukusni slatkiš mnoge će već nakon prvog zalogaja vratiti u dane bezbrižnog detinjstva...
Sastojci:
Za testo:
- 500 g brašna (tip 500),
- 250 ml mleka,
- 100 ml ulja,
- 2 jajeta,
- 1/2 kockice svežeg kvasca,
- 1/2 kašičice soli,
- 5 kašičica šećera
Za fil:
- džem (po izboru)
Za premazivanje:
- 1 žumance,
- nekoliko kapi ulja
Priprema:
1. U 250 ml mlakog mleka razmutiti kvasac i dodati kašiku šećera, pa ostaviti da naraste petnaestak minuta.
2. U brašno dodati nadošli kvasac, jaja, ulje, šećer i so.
3. Mikserom umesiti glatko testo.
4. Sjedinjeno testo mesiti još malo na pobrašnjanoj podlozi, pa ga podeliti na dve jufke, prekriti krpom i ostaviti 45 minuta da naraste.
5. Jufke istanjiti što je više moguće, pa čitavu površinu testa obilno namazati džemom.
6. Urolati i ređati u podmazan pleh.
7. Rolate premazati žumancetom u koje se stavi nekoliko kapi ulja.
8. Peći oko 45 minuta na temperaturi od 200 stepeni.
9. Gotovu štrudlu malo poprskati vodom, prekriti i ostaviti da se malo ohladi.
10. Posuti prah šećerom i poslužiti toplo.