Рецепт дана: Вински гулаш
За многе, гулаш је омиљено јело кашиком. Да бисте скували густ и укусан гулаш, уз добар комад меса потребно је припремити и одговарајућу количину лука, јер управо је у њему тајна густоће. Важи правило да у гулаш иде онолико лука колико има и меса...
Састојци:
- 500 г јунетине,
- 500 г лука,
- 75 г концентрата парадајза,
- 500 мл месне супе (може и вода),
- 200 мл белог вина,
- 250 г кромпира,
- пола кашичице кима,
- 3 ловорова листа,
- 2 кашичице слатке алеве паприке,
- 50 мл уља,
- со
Припрема:
1. Месо исећи на коцкице приближно једнаке величине, па га пропећи у дубљој посуди на добро загријаном уљу. Извадити га из посуде и оставити са стране.
2. На истом уљу динстати ситно насецкан лук док не омекша, па додати месо, ким и ловор и наставити с динстањем, подливајући с мало темељца или воде.
3. Динстати на лаганој ватри око сат и по времена.
4. Потом јело посолити, умешати црвену паприку и концентрат парадајза, затим додати вино и кромпир исецкан на коцкице. Наставити с кувањем 30-40 минута, док се кромпир не скува.