Recept dana: Tart s malinama
Kako vas ne bi grizla savest dok uživate u ovoj sjajnoj poslastici, napomena da maline sadrže ketone koji povoljno deluju na šećer u krvi i podstiču metabolizam masti, sprečavajući tako njeno taloženje u organizmu.
Sastojci:
Za biskvit:
- 200 g glatkog brašna,
- 4 kašike šećera u prahu,
- 2 kašike kakaa u prahu,
- 100 g putera,
- 1 jaje,
- kašika mleka
Za krem:
- 450 g čokolade za kuvanje,
- 200 ml slatke pavlake,
- 250 g malina,
- 2 merice svežih malina za ukras
Priprema:
1. U glatko brašno dodati kakao i šećer u prahu. Prstima utrljati hladan puter u brašno. Jaje i mleko zajedno promućkati, pa dodati malo-pomalo u smesu brašna i putera kako bi se dobilo prhko testo. Zamotati u providnu foliju i staviti u frižider na petnaestak minuta.
2. Zagrejati rernu na 180 stepeni. Ohlađeno testo razvaljati na dimenzije kalupa za tart. Utisnuti u kalup, pa u testu probušiti rupe viljuškom. Zgužvati papir za pečenje i njime prekriti testo. U kalup s testom prekriveno papirom za pečenje uliti pirinač ili pasulj kako bi se izvršio pritisak na testo da se ne „naduva“ u rerni. Peći u zagrejanoj rerni 15 minuta. Izvaditi papir za pečenje zajedno s pirinčem/pasuljem, pa testo peći još 3-5 minuta dok se ne ispeče u potpunosti.
3. Dok se testo peče i hladi, pripremiti punjenje. Zagrejati slatku pavlaku na laganoj vatri dok ne počne da ključa. Kad provri, preliti preko naseckane čokolade za kuvanje i poklopiti. Pričekati 10 minuta da se čokolada rastopi.
4. U međuvremenu izgnječiti maline viljuškom i uz pomoć sita se rešiti semenki. Promešati otopljenu čokoladu dok se ne sjedini s slartkom pavlakom i dodati „pire“ od malina. Uliti dobijenu smesu u ispečeno testo i staviti u frižider da se hladi barem sat vremena.
5. Ukrasiti svežim malinama i/ili jestivim cvećem.