Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Recept dana: Tart s malinama

01.08.2018. 13:01 13:16
Piše:
Foto: Youtube Printscreen

Kako vas ne bi grizla savest dok uživate u ovoj sjajnoj poslastici, napomena da maline sadrže ketone koji povoljno deluju na šećer u krvi i podstiču metabolizam masti, sprečavajući tako njeno taloženje u organizmu.

Sastojci:

Za biskvit:

- 200 g glatkog brašna,

- 4 kašike šećera u prahu,

- 2 kašike kakaa u prahu,

- 100 g putera,

- 1 jaje,

- kašika mleka

Za krem:

- 450 g čokolade za kuvanje,

- 200 ml slatke pavlake,

- 250 g malina,

- 2 merice svežih malina za ukras

Priprema:

1. U glatko brašno dodati kakao i šećer u prahu. Prstima utrljati hladan puter u brašno. Jaje i mleko zajedno promućkati, pa dodati malo-pomalo u smesu brašna i putera kako bi se dobilo prhko testo. Zamotati u providnu foliju i staviti u frižider na petnaestak minuta.

2. Zagrejati rernu na 180 stepeni. Ohlađeno testo razvaljati na dimenzije kalupa za tart. Utisnuti u kalup, pa u testu probušiti rupe viljuškom. Zgužvati papir za pečenje i njime prekriti testo. U kalup s testom prekriveno papirom za pečenje uliti pirinač ili pasulj kako bi se izvršio pritisak na testo da se ne „naduva“ u rerni. Peći u zagrejanoj rerni 15 minuta. Izvaditi papir za pečenje zajedno s pirinčem/pasuljem, pa testo peći još 3-5 minuta dok se ne ispeče u potpunosti.

3. Dok se testo peče i hladi, pripremiti punjenje. Zagrejati slatku pavlaku na laganoj vatri dok ne počne da ključa. Kad provri, preliti preko naseckane čokolade za kuvanje i poklopiti. Pričekati 10 minuta da se čokolada rastopi.

4. U međuvremenu izgnječiti maline viljuškom i uz pomoć sita se rešiti semenki. Promešati otopljenu čokoladu dok se ne sjedini s slartkom pavlakom i dodati „pire“ od malina. Uliti dobijenu smesu u ispečeno testo i staviti u frižider da se hladi barem sat vremena.

5. Ukrasiti svežim malinama i/ili jestivim cvećem.

Piše:
Pošaljite komentar
Recept dana: Marmelada od smokava

Recept dana: Marmelada od smokava

30.07.2018. 10:00 10:01
Recept dana: Hladna salata od tunjevine

Recept dana: Hladna salata od tunjevine

03.07.2018. 09:45 09:49