Рецепт дана: Тарт с малинама
Како вас не би гризла савест док уживате у овој сјајној посластици, напомена да малине садрже кетоне који повољно делују на шећер у крви и подстичу метаболизам масти, спречавајући тако њено таложење у организму.
Састојци:
За бисквит:
- 200 г глатког брашна,
- 4 кашике шећера у праху,
- 2 кашике какаа у праху,
- 100 г путера,
- 1 јаје,
- кашика млека
За крем:
- 450 г чоколаде за кување,
- 200 мл слатке павлаке,
- 250 г малина,
- 2 мерице свежих малина за украс
Припрема:
1. У глатко брашно додати какао и шећер у праху. Прстима утрљати хладан путер у брашно. Јаје и млеко заједно промућкати, па додати мало-помало у смесу брашна и путера како би се добило прхко тесто. Замотати у провидну фолију и ставити у фрижидер на петнаестак минута.
2. Загрејати рерну на 180 степени. Охлађено тесто разваљати на димензије калупа за тарт. Утиснути у калуп, па у тесту пробушити рупе виљушком. Згужвати папир за печење и њиме прекрити тесто. У калуп с тестом прекривено папиром за печење улити пиринач или пасуљ како би се извршио притисак на тесто да се не „надува“ у рерни. Пећи у загрејаној рерни 15 минута. Извадити папир за печење заједно с пиринчем/пасуљем, па тесто пећи још 3-5 минута док се не испече у потпуности.
3. Док се тесто пече и хлади, припремити пуњење. Загрејати слатку павлаку на лаганој ватри док не почне да кључа. Кад проври, прелити преко насецкане чоколаде за кување и поклопити. Причекати 10 минута да се чоколада растопи.
4. У међувремену изгњечити малине виљушком и уз помоћ сита се решити семенки. Промешати отопљену чоколаду док се не сједини с слартком павлаком и додати „пире“ од малина. Улити добијену смесу у испечено тесто и ставити у фрижидер да се хлади барем сат времена.
5. Украсити свежим малинама и/или јестивим цвећем.