Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

RECEPT DANA Posne tablerone s lešnicima i bademom, ko proba ponovo će

28.04.2024. 09:59 10:02
Piše:
Foto: Youtube printscreen/ Bebina kuhinja

​​​​​​​Ne postoji osoba kojoj se ovaj kolač neće dopasti

Toblerone je popularni kolač bez pečenja koji se često nalazi na trpezama za slavske i praznične svečanosti. Ovaj recept je posebno prilagođen za one koji poste, jer ne sadrži mlečne proizvode. Inspirisan čuvenom čokoladom Toblerone, karakterističnom po duguljastom trouglastom obliku i sadržaju lešnika, badema i meda, ovaj desert donosi istinsko uživanje u svakom zalogaju.

Priprema ovog deserta je izuzetno jednostavna i brza. Glavni sastojci su čokolada, pečeni lešnici, bademi i mleveni keks. Desert ima savršenu konzistenciju - dovoljno je čvrst da se lepo seče, a nije toliko tvrd da bi se lomio ili rasipao. Iako je izuzetan kada se konzumira direktno iz frižidera, mnogi preferiraju da ga ostave na sobnoj temperaturi neko vreme pre posluživanja, jer postaje još sočniji kada malo omekša.

Zanimljiv dodatak u ovom receptu je kola, koja svojom aromom daje karamelizovani ukus, dopunjavajući med u smesi. Krajnji rezultat podseća na originalnu toblerone čokoladu. Međutim, ukoliko post nije vaša opcija, dodatak mleka umesto kole takođe može biti odličan izbor.

Recept je dovoljan za pripremu dva duguljasta kalupa dužine 35 cm. Ti kalupi se mogu pronaći u specijalizovanim prodavnicama, ali ako nisu dostupni, moguće je koristiti bilo koji drugi oblik kalupa, pa čak i običan četvrtasti pleh. U tom slučaju, kolač se može iseći na kockice. Iako možda neće imati prepoznatljiv trouglasti oblik, ukus će ostati nepromenjen i jednako zadovoljavajući.

Vreme pripreme:

40 minuta (plus hlađenje)

Sastojci:

Za smesu:

  • 100 ml kole (ili drugog gaziranog soka ili vode)
  • 100 g šećera
  • 2 kašike meda
  • 200 g posne čokolade za kuvanje
  • 150 g margarina
  • 75 g krupno mlevenih pečenih lešnika
  • 75 g krupno mlevenih pečenih badema
  • 150-200 g mlevenog keksa

Za glazuru:

  • 100 g posne čokolade za kuvanje
  • 2 kašike ulja

Priprema:

1. U šerpu ubacite kolu, šećer, med, čokoladu izlomljenu na kocke i margarin pa sve zagrevajte da se lepo sjedini. Čim provrije, skinite s ringle.

2. Ostavite da se ohladi 5-10 minuta pa ubacite krupno mlevene pečene lešnike i bademe, i na kraju postepeno, uz mešanje, keks.

3. Prestanite s ubacivanjem keksa kad dobijete čvrstu smesu ali pazite da ne bude previše tvrda. Sve zavisi od vrste keksa i koliko upija tečnost.

4. Providnom folijo obložite dva trouglasta kalupa za toblerone dužine 35 cm i obložite ih prozirnom folijom.

5. U svaki kalup rasporedite po pola smese, pa lepo poravnajte kašikom.

6. Kalupe stavite u frižider da se smesa ohladi i stegne.

7. Kad izvadite stegnutu smesu, prelićete je glazurom od čokolade otopljene s uljem i opet ubaciti toblerone u frižider.

8. Gotovu poslasticu secite na trougliće oštrim nožem.

(24sedam)

Piše:
Pošaljite komentar