overcast clouds
11°C
25.11.2024.
Нови Сад
eur
116.9978
usd
111.6711
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

РЕЦЕПТ ДАНА Посне таблероне с лешницима и бадемом, ко проба поново ће

28.04.2024. 09:59 10:02
Пише:
Фото: Youtube printscreen/ Bebina kuhinja

​​​​​​​Не постоји особа којој се овај колач неће допасти

Тоблероне је популарни колач без печења који се често налази на трпезама за славске и празничне свечаности. Овај рецепт је посебно прилагођен за оне који посте, јер не садржи млечне производе. Инспирисан чувеном чоколадом Тоблероне, карактеристичном по дугуљастом троугластом облику и садржају лешника, бадема и меда, овај десерт доноси истинско уживање у сваком залогају.

Припрема овог десерта је изузетно једноставна и брза. Главни састојци су чоколада, печени лешници, бадеми и млевени кекс. Десерт има савршену конзистенцију - довољно је чврст да се лепо сече, а није толико тврд да би се ломио или расипао. Иако је изузетан када се конзумира директно из фрижидера, многи преферирају да га оставе на собној температури неко време пре послуживања, јер постаје још сочнији када мало омекша.

Занимљив додатак у овом рецепту је кола, која својом аромом даје карамелизовани укус, допуњавајући мед у смеси. Крајњи резултат подсећа на оригиналну тоблероне чоколаду. Међутим, уколико пост није ваша опција, додатак млека уместо коле такође може бити одличан избор.

Рецепт је довољан за припрему два дугуљаста калупа дужине 35 цм. Ти калупи се могу пронаћи у специјализованим продавницама, али ако нису доступни, могуће је користити било који други облик калупа, па чак и обичан четвртасти плех. У том случају, колач се може исећи на коцкице. Иако можда неће имати препознатљив троугласти облик, укус ће остати непромењен и једнако задовољавајући.

Време припреме:

40 минута (плус хлађење)

Састојци:

За смесу:

  • 100 мл коле (или другог газираног сока или воде)
  • 100 г шећера
  • 2 кашике меда
  • 200 г посне чоколаде за кување
  • 150 г маргарина
  • 75 г крупно млевених печених лешника
  • 75 г крупно млевених печених бадема
  • 150-200 г млевеног кекса

За глазуру:

  • 100 г посне чоколаде за кување
  • 2 кашике уља

Припрема:

1. У шерпу убаците колу, шећер, мед, чоколаду изломљену на коцке и маргарин па све загревајте да се лепо сједини. Чим проврије, скините с рингле.

2. Оставите да се охлади 5-10 минута па убаците крупно млевене печене лешнике и бадеме, и на крају постепено, уз мешање, кекс.

3. Престаните с убацивањем кекса кад добијете чврсту смесу али пазите да не буде превише тврда. Све зависи од врсте кекса и колико упија течност.

4. Провидном фолијо обложите два троугласта калупа за тоблероне дужине 35 цм и обложите их прозирном фолијом.

5. У сваки калуп распоредите по пола смесе, па лепо поравнајте кашиком.

6. Калупе ставите у фрижидер да се смеса охлади и стегне.

7. Кад извадите стегнуту смесу, прелићете је глазуром од чоколаде отопљене с уљем и опет убацити тоблероне у фрижидер.

8. Готову посластицу сеците на троуглиће оштрим ножем.

(24седам)

Пише:
Пошаљите коментар