Рецепт дана: Посна сарма
Сарма је традиционално мрсно јело на нашим просторима, што свакако не значи да понекад не би требало испробати и нешто другачији рецепт. Рецимо, без меса...
Састојци:
- 150 г кус- куса,
- кесица зачина за сарму,
- 4 кашике маслиновог уља,
- 100 г лука,
- 300 г печурки,
- 200 г тиквица,
- главица свежег купуса,
- 200 мл пасираног парадајза,
- со и млевени црни бибер
Припрема:
1. Кус-кус лагано посолити, прелити са 150 мл вреле воде, поклопити и оставити да набубри.
2. Садржај врећице зачина за сарму прелити са 100 мл млаке воде.
3. На загрејаном уљу динстати лук и печурке, а потом додати тиквице, па све заједно кратко пропећи.
4. Купус потопити у врућу воду, а затим након неколико минута у хладну.
5. Одвојити листове купуса који су омекшали. Кад се кус-кус охлади, додати поврће и припремљен зачин.
6. Смесу добро промешати, па њоме напунити припремљене листове купуса и потом их смотати у сарме.
7. Сарме прелити пасираним парадајзом и водом.