Recept dana: Pita sa piletinom
Priprema ovog jela nije previše komplikovana i zahtevna, ali je zato užitak zagarantovan.
Sastojci (za testo):
- 360 g pšeničnog brašna,
- kašičica soli,
- 60 g putera,
- 10 kašika vode,
- 1 jaje
Za fil:
- 10 g putera,
- 300 g pilećeg filea,
- 1 krompir,
- 1 šargarepa,
- 10 svežih šampinjona
Priprema:
1. Prosejati brašno, pa ga zamesiti sa solju, puterom, vodom i istučenim jajetom.
2. Zarolati u kuglu i ostaviti sa strane, dok ne napravite fil. 3. zagrejati puter u tiganju, pa dodati luk i meso.
3. Pržiti dok ne dobije boju, pa dodati iseckan krompir, šargarepu i šampinjone.
4. Začiniti muskatnim oraščićem, posoliti i pobiberiti.
5. Ugrijati još kašiku ulja u tiganju, pa dodati brašno i vodu.
6. Kuvati dok se ne dobije gust sos, koji zatim treba dodati smesi s piletinom.
7. Ostaviti ga sa strane da se ohladi.
8. Razviti testo, pa ga staviti u pleh za pečenje i nafilovati.
9. Zarolati i preliti razmućenim jajetom.
10. Peći na 200 stepeni oko pola sata.