Recept dana: Piletina u tortilji
Ukusna i šarena varijacija na temu meksičkog burita gotova je za svega 20 minuta, a ukus je... Gotovo za 20 minuta: Fina piletina u tortilji kojoj nećete moći da kažete ne...
Sastojci:
- 4 tortilje,
- 2 komada pilećih grudi,
- 250 g sitnijih šampinjona,
- 400 g pasulja iz konzerve,
- 200 g kukuruza,
- 2 paradajza,
- 1 krastavac,
- veća glavica luka,
- manja glavica zelene salate,
- 50 g čedar sira (može i parmezana),
- maslinovo ulje,
- 2 kašike soja sosa,
- kašičica origana
Za preliv:
- 180 g grčkog jogurta,
- čen belog luka,
- kašika maslinovog ulja,
- kašičica dimljene paprike,
- prstohvat soli,
- malo bibera
Priprema:
1. Piletinu iseći na manje kockice, posuti je origanom, pa preliti s malo maslinovog ulja i dve kašike soja sosa.
2. Pustiti da se piletina kratko marinira i pripremiti ostale sastojke.
3. Šampinjone lagano očistiti, pa ih prepoloviti.
4. Zelenu salatu oprati, istrgati listove i prosušiti ih. Luk iseći na tanke kolutove, paradajz na sitne kockice, a krastavac oprati, prosušiti i iseći na šnite.
5. Ocediti pauslj i kukuruz.
6. Grčki jogurt pomešati s maslinovim uljem, dodati kašičicu dimljene paprike, protisnuti beli luk, posoliti, pobiberiti i sve dobro izmešati.
7. U dobro zagrejanom tiganju kratko ispržiti piletinu (oko 5 minuta) uz stalno mešanje, izvaditi je pa u istom tiganju izgrilovati šampinjone (takođe oko 5 minuta), izvaditi ih i dodati piletini. Sve dobro promešati.
8. U istom tiganju kratko zagrejati i izgrilovati tortilje.
9. Napuniti svaku tortilju: staviti list zelene salate, dve kašike pasulja, kašiku kukuruza; dodari par kašika piletine i šampinjona i malo ribanog sira, pa posuti kolutićima luka, kockicama paradajza i šnitama krastavca. Sve preliti s par kašika sosa od jogurta.
10. Zarolati burito i poslužiti.