Recept dana: Piletina u soja sosu
Pikantni i sočni, glazirani bataci ili krilca vas sasvim sigurno neće ostaviti ravnodušnim. Što bi se rekloo, i “na silu” se jedu…
Sastojci:
- 6 pilećih bataka ili krilaca,
- kašika suvog začina,
- 2 kašike kukuruznog brašna,
- 2 kašike mekog belog brašna,
- kašičica crvene mlevene paprike,
- 1/2 kašičice belog luka u prahu,
- kašičica sušenog lista peršuna,
- 1/2 kašičice bibera,
- 1/2 kašičice kurkume,
- ulje,
- 75 ml soja sosa,
- 2 kašike susama,
- 2 čena belog luka,
- 50 ml vode
Priprema:
1. Pomešati kukuruzno i belo brašno, suvi začin, crvenu papriku, beli luk u prahu, peršun, kurkumu i biber i sve izmešati.
2. Uvaljati u ovu mešavinu svaki komad mesa posebno.
3. U manju šerpu usuti ulje. Koristiti manju, a dublju šerpu i sipati više ulja tako da se peče skoro kao u fritezi.
4. Peći na srednjoj vatru uz okretanje između 15 i 20 minuta, pa odlužiti na ubrus.
5. U tiganj usuti tri kašike ulja, pa dodati izgnječen beli luk.
6. Minut ga propržiti, pa dodati susam, zatim i njega promešati minut, pa naliti i soja sos i vodu.
7. Ostaviti da provri, pa poslagati u tiganj batake i zabatke tako da vam sve stane u jedan red.
8. Poklopiti i ostaviti na baš slaboj vatri da sve zajedno malo provri.
9. Otklopiti pa okrenuti meso, opet poklopiti i isključiti vatru. 10. Ostaviti još sve u tom tiganju da se ukusi sjedine, pa poslužiti toplo.