Recept dana: Mlečna pileća supica
Nešto drugačija, ali i ukusnija i aromatičnija pileća supica.
Sastojci:
- 500g pilećeg mesa,
- jedna šargarepa,
- 30 g celera,
- manja glavica crnog luka,
- 2 supene kašike maslinovog ulja,
- so i biber po ukusu,
- supena kašika brašna,
- 30 ml belog vina,
- 300 ml svežeg mleka,
- peršun
Priprema:
1. Očistiti meso i staviti ga u ekspres lonac zajedno s celerom, pa posoliti i pobiberiti.
2. Kuvati meso 20 minuta, izvaditi ga, procediti bujon u drugu šerpu, ostaviti meso da se ohladi, pa ga iseći ili iskidati na komade.
3. Staviti tiganj na vatru i ugrejati maslinovo ulje.
4. Očistiti luk i šargarepu, pa luk sitno iseći, a šargarepu izrendati.
5. Staviti šerpu s proceđenim bujonom na drugu ringlu da provri.
6. Izdinstati luk i šargarepu na maslinovom ulju dok ne omekšaju,pa dodati brašno, promešati i sipati vino.
7. Ostaviti alkohol da ispari, pa sipati mleko.
8. Promešati i sipati u šerpu s bujonom, dodati meso, posoliti i pobiberiti, pa sve promešati.
9. Kuvati 10 minuta, pa skloniti s vatre.
10. Po želji, prilikom serviranja, posuti peršunom.