Recept dana: Lažna sarma
Klasična sarma, kao što je poznato, priprema se od mlevenog mesa. Ovog puta predlažemo da je „smotate“ malo drugačije: sa naribanim krompirom i slaninom.
Sastojci:
- 3 krompira,
- manja glavica luka,
- 4 čena belog luka,
- 2 jajeta,
- šaka pirinča,
- nekoliko režnjeva slanine,
- glavica kiselog kupusa,
- kašičica crvene paprike,
- soli i bibera po ukusu
- kašičica vegete
Za zapršku:
- kašika masti,
- vrhom puna kašika brašna,
- kašičica mlevene crvene paprike
Priprema:
1. Oljuštiti crveni i beli luk, a zatim i krompir.
2. Izrendati krompir i beli luk, a crveni iseckati.
3. Sitno iseckati slaninu, pa dodati biber, mlevenu crvenu papriku, so i vegetu.
4. Sve dobro promešati.
5. Odvojiti listove kiselog kupusa i svakom odseći glavnu žilu.
6. Puniti listove filom, pa zaviti.
7. Napuniti posudu sarmom, na vrh staviti jedan list kupusa, pa sve zajedno zaliti vodom.
8. Sarmu poklopiti manjim poklopcem i pustiti da se kuva.
9. Pred sam kraj dodati zapršku od masti, brašna i crvene mlevene paprike.