Рецепт дана: Куглоф са сувим грожђем
У питању је прави класик, без којег су не тако давно били готово незамисливи божићни и новогодишњи празници... Овог пута класик у „скраћеној“, односно, брзој верзији без квасца и дизања теста.
Састојци:
- 4 јајета,
- 300 г брашна,
- 150 г шећера,
- 150 г путера + кашичица за мазање калупа
- 10 кашика млека (за тесто) + 10 за намакање
- 100 г сувог грожђа,
- 4 кашике рума,
- 1 поморанџа,
- 2 кашичице прашка за пециво,
- прстохват соли,
- мало презле за посипавање калупа,
- мало шећера у праху
Припрема:
1. Суво грожђе добро опрати, па залити с 10 кашика млека и пустите да се натопи.
2. Брашно помешати с прашком за пециво.
3. Намазати калуп за куглоф путером. Добро намазати све ивице и удубљења, па након тога калуп посути презлом.
4. У посуду ставити путер загрејан на собну температуру, па му додати шећер и со. Мутити док се не добије глатку смеса, па у њу потом нарибати кору једне поморанџе.
5. Потом у смесу додавати једно по једно јаје и добро умутити након сваког јајета.
6. Умешати у смесу млеко и рум, додати брашно, па опет промешати и на крају у смесу додати натопљено суво грожђе.
7. Убацити у калуп и пећи око 40 минута на 180 степени.
8. Када је печен, колач ће се одвојити од калупа, а за сваки случај га на неколико места пробости чачкалицом. Ако је чачкалица након убадања чиста и на њој нема влажних остатака смесе, колач је готов.
9. Пустите куглоф да се охлади у калупу, а затим га пребацити на тањир за сервирање и посути шећером у праху.