Recept dana: Kokos kuglof
Za nekih sdat vremene nimalo komlikovane pripreme dobićete kolač mekan kao pamuk, koji ukusom podseća na čuvene čupavce.
Sastojci (za 10 osoba):
Biskvit:
- 3 jajeta,
- 1,5 šoljica šećera,
- 2 šoljice brašna,
- prašak za pecivo,
- vanil šećer,
- šoljica mleka,
- šoljica ulja,
- 1,5 šoljica kokosovog brašna
Glazura:
- 150 g crne čokolade za kuvanje,
- 1 dcl mleka,
kokos za posipanje
Priprema:
1. Sastojke za biskvit izmiksati; prvo mikserom dobro izraditi jaja, kojima se postepeno dodaju šećer, vanil šećer, mleko, ulje i na kraju brašno i kokosovo brašno.
2. Kalup za kuglof dobro namazati masnoćom i u njega izliti umućenu smesu.
3. Na vrh kalupa staviti papir za pečenje da kolač ne bi izgoreo na gornjoj strani.
4. Kuglof peći oko 50 minuta na 200 stepeni; bolje je peći ga duže na slabijoj temperaturi.
5. Kada je kuglof pečen, ostaviti ga da se ohladi, pa ga potom staviti na tacnu.
6. Za glazuru otopiti čokoladu i u nju dodati mleko, pa je još toplu preliti preko kuglofa.
7. Za kraj, kuglof posuti kokosom.