Recept dana: Francuska pita sa slaninom i lukom
Iza naziva galette krije se francuska pita savijenih ivica ili palačinka od heljdinog brašna. U pitanju je je rustična pita omiljena kako u slatkoj, tako i u slanoj varijanti.
Sastojci:
Za testo:
- 250 g brašna,
- 225 g hladnog putera,
- 65 ml ledene vode,
- prstohvat soli
Za fil:
- 200 g slanine,
- 6 kašika putera,
- 300 g bundeve,
- 1 veliko jaje,
- kašičica soli,
- glavica luka,
- 150 g sira
Za dinstani luk:
- 500 g ljubičastog luka,
- malinovo ulje,
- 50 g žutog šećera,
- so i biber po ukusu,
- 1 dl crnog vina
Priprema:
1. Pomešati brašno, so i iseckan puter, pa trljati prstima dok se ne dobije grudičasta smesa. Zatim dodati vodu i umesiti testo.
2. Po potrebi, dodati još malo vode. Kuglu testa obmotati folijom i staviti u frižider da se hladi sat vremena.
3. Pržiti luk na ulju dok ne požuti, pa mu dodati šećer i vino, a zatim dinstati dok se ne karamelizuje. Iskoristiti pet kašika luka za recept, a ostalo odložite u tegle za sledeću priliku.
4. Bundevu iseći na komade pa peći oko pola sata u rerni na 180 stepeni, pa je ispasirati u pire s puterom i jajetom, zatim posoliti i sve dobro promešati. Zagrejati rernu na 200 stepeni.
5. Izvaditi testo iz frižidera, a ako je previše hladno ostaviti ga desetak minuta na sobnoj temperaturi. Pobrašniti radnu ploču, pa razvaljati testo na debljinu od pola centimetra.
6. Prebaciti tijesto na pleh obložen papirom za pečenje. U sredinu staviti dinstani luk i pire od bundeve tako da ostane 3 centimetra ivice testa slobodno.
7. Posuti naseckanom slaninom i peći oko 40 minuta.