light rain
14°C
11.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0333
usd
106.997
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПРОБАЈТЕ ПАСТИРСКУ ПИТУ Класика британске кухиње ПРАВИ СЕ ОД ОСТАТАКА ХРАНЕ

11.10.2024. 17:49 18:04
Пише:
Пита
Фото: Printscreen/Youtube/The Cooking Foodie

Пастирска пита, позната и као Shepherd’s Pie, класично је јело британске кухње.

Ово укусно јело комбинује млевено месо, поврће и пире кромпир, а по жељи и нарибани сир. У својој оригиналној верзији, пастирска пита се припремала с остацима куване или печене хране, најчешће од јагњетине или овчетине, у комбинацији с разним поврћем и покровом од пиреа. Остаци хране распоређивали су се у слојеве и запекли на ватри. Данас се, осим јагњетине, користи и друга врста млевеног меса, чиме је ово јело постало идеалан начин за искоришћавање остатака недељног печења.

Састојци:
За фил:

500 г млевене говедине
2 шаргарепе
1 главица лука
1 чаша замрзнутог грашка
1 кашика Worcestershire соса
1 кашика парадајз пиреа
1 кашика сецканог першуна
2 кашике маслиновог уља
Со, бибер и зачини по желји (тимјан)
 

За горњи слој:

6 кромпира
2 кашике киселог павлака
1 кашика крем-сира
1 кашика путера
Со, бибер
Слатка млевена паприка за посипање по врху
По жељи, нарибани сир Чедар или неки други
Припрема:
На мало маслиновог уља пржите ситно исечен лук и нарибану шаргарепу. Додајте млевену говедину, посолите, па додајте першуна, Worcestershire сос и парадајз пире. Динстајте док месо не буде пола готово. У последњих пет минута додајте грашак. Пробајте, па по потреби додајте још соли и бибера.

За горњи слој, огулите кромпир, исеците га на коцкице и скувајте у сланој води. Када је кромпир готов, направите пире, додајте со, бибер, путер, кисели павлака и крем-сир, па све добро измешајте.

Подмазаном ватрозащитном посудом распоредите припремљено млевено месо, а затим прекријте пиреом од кромпира. По жељи, нарибајте мало сира и посипајте слатком паприком и зачинима, наводи вечерњи.хр.

Печите у рерни на 200°C око пола сата, или док површина не постане златно-смеђа.

Пастирска пита представља савршен избор за удобан оброк који ће сигурно задовољити вашу породицу. Уживајте у сваком залогају!

Извор:
Вечерњи
Аутор:
Пошаљите коментар
ХРСКАВА ПОСНА ПРОЛЕЋНА ПИТА са младим луком и кромпиром: Нема јој равне, а лако се прави

ХРСКАВА ПОСНА ПРОЛЕЋНА ПИТА са младим луком и кромпиром: Нема јој равне, а лако се прави

16.04.2024. 13:36 13:43
(ВИДЕО) ПИТА СА СИРОМ БЕЗ КОРА Спрема се брзо, а потребан вам је и КИКИРИКИ
Пита

(ВИДЕО) ПИТА СА СИРОМ БЕЗ КОРА Спрема се брзо, а потребан вам је и КИКИРИКИ

10.10.2024. 10:14 11:11