PIJEMO GA JER MISLIMO DA JE ZDRAV, A TRUJE NAS MILIJARDAMA OPASNIH ČESTICA Neće vam biti svejedno kad čujete o kom piću je reč
Mnogi ljudi piju čaj misleći da je ovaj napitak zdraviji od većine drugih.
Međutim, samo jedna komercijalna kesica čaja može da ubaci milijarde opasnih čestica mikroplastike u ljudsko telo, pokazalo je istraživanje naučnika sa Autonomnog univerziteta Barselone (UAB).
- Zagađenje plastičnim otpadom predstavlja izazov koji ima sve više uticaja na zdravlje današnjih i budućih generacija. Pakovanja hrane su glavni izvor zagađenja mikroplastikom i nanoplastikom. Studija Grupe za mutagenezu Odeljenje za genetiku i mikrobiologiju UAB uspešno je ispitala mikroplastiku i nanoplastiku iz nekoliko tipova komercijalno dostupnih kesica čaja. Oni su otkrili da kada se kesice čaja ubace u vrelu vodu, velike količine nanočestica se otpušta u šolju čaja – navodi se u saopštenju UAB.
Kesice koje su ispitivali napravljene su od polimera najlona-6, polipropilena i celuloze. Studija pokazuje da kada se sprema čaj, polipropilen otpušta otprilike 135 miliona čestica po mililitru, sa prosečnom veličinom od 244 nanometara, dok najlon-6 otpušta 8,18 miliona čestica po mililitru, sa prosečnom veličinom od 138,4 nanometra.
- Uspeli smo da na inovativan način karakterišemo ove zagađivače sa najmodernijim tehnikama, što je veoma važan alat za istraživanja o uticaju ovih zagađivača na ljudsko zdravlje – rekla je Alba Garsija, istraživačica UAB.
Kako prenosi Dejli mejl, neke od ovih mikročestica i nanočestica mogu da uđu i u jezgro ćelija, gde se čuva genetski materijal.
Naučnici su poslednjih godina otkrili da je mikroplastika ušla u naša tela i da je ima i u testisima i mozgovima. Takođe, nedavno istraživanje pokazalo je da je u kombinaciji sa PFAS (perfluoroalkil i polifluoroalkil supstanci) ili „večnim hemikalijama“, a sa kojima je često u vodi i drugim pićima, još toksičnija i pogubnija.
(Telegraf Nauka/UAB/DailyMail)