Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

PALAČINKE SLAVE SVOJ DAN Ovo su APSOLUTNO SAVRŠENI recepti po francuskoj, američkoj i domaćoj formuli za pripremu mnogima OMILJENOG DESERTA

04.03.2025. 20:05 20:14
Piše:
Izvor:
Žena Blic
колач
Foto: pixabay.com

Francuske, američke, japanske, danske, holandske i, naravno, domaće palačinke naših baka – volimo u svim verzijama.

Recepti sa tajnim sastojcima za što mekše i izdašnije palačinke prenosili su se s generacije na generaciju i zato su u isto vreme zahtevan specijalitet, ali i najjednostavniji obrok koji vole da pripremaju čak i deca. 
 

Danas je Međunarodni dan palačinki, a mi vam u nastavku donosimo tri perfektna recepta.

Palačinke danas slave svoj dan! Ova poslastica je savršena kombinacija jednostavnosti i raznolikosti. Bez obzira na to kako ih volite, danas je savršena prilika da uživate u omiljenom desertu sa svojom porodicom.

Da bismo vam pomogli da proslavite ovaj ukusni dan, izdvojili smo tri najbolja recepta za različite vrste palačinki: američke, francuske i domaće, ali posne.

Recept za američke palačinke
 

колач
Foto: pixabay.com

Potrebno je:
 

- 1 šolja brašna
 

- 1 kašika šećera

- 1 kašičica praška za pecivo

- 1/2 kašičice soli

- 1 šolja mleka

- 1 veliko jaje

- 2 kašike istopljenog maslaca (ili biljnog ulja)

- 1 kašičica vanilinog ekstrakta (opciono)


Priprema:
 

U velikoj posudi pomešajte brašno, šećer, prašak za pecivo i so. U drugoj posudi umućite mleko, jaje, istopljeni maslac i vanilin ekstrakt. Spojite suve i mokre sastojke i mešajte dok smesa ne postane glatka.

Zagrejte tiganj na srednjoj vatri i blago ga namažite uljem ili maslacem. Sipajte otprilike 1/4 šolje smese za svaku palačinku. Pecite dok se ne pojave mehurići na površini, zatim okrenite i pecite još 1-2 minuta ili dok obe strane ne postanu zlatno braon. Poslužite toplo uz sirup, voće ili po želji.

Recept za francuske palačinke 
 

колач
Foto: pixabay.com

Potrebno je:

- 1 šolja brašna

- 2 jaja

- 1/2 šolje mleka

- 1/2 šolje vode

- 1/4 kašičice soli

- 2 kašike istopljenog maslaca

Priprema:

U velikoj posudi pomešajte brašno i jaja. Polako dodajte mleko i vodu, stalno mešajući, dok smesa ne postane glatka. Dodajte so i istopljeni maslac, i dobro promiješajte. Ostavite smesu da odstoji bar 30 minuta (poželjno).

Zagrejte tiganj za palačinke na srednjoj vatri i blago ga podmažite maslacem. Sipajte malu količinu smese na tiganj, brzo rotirajući tiganj dok se smesa ravnomerno ne raspodeli. Pecite palačinke otprilike 2 minuta, dok donja strana ne postane braon. Onda je okrenite i pecite još oko 30 sekundi. Ponovite postupak dok ne potrošite svu smesu. Poslužite sa omiljenim nadevom - čokolada, voće, med ili sir.

Recept za posne palačinke
 

колач
Foto: pixabay.com

Potrebno je:

- 1 šolja brašna

- 1 1/2 šolja mineralne vode (gazirane)

- 1 kašika šećera (opciono)

- Prstohvat soli

- 1 kašika biljnog ulja (i dodatno za podmazivanje tiganja)

Priprema:

U velikoj posudi pomešajte brašno, šećer (ako koristite) i so. Postepeno dodajte mineralnu vodu dok ne dobijete glatku smesu bez grudvica. Dodajte kašiku biljnog ulja i dobro promešajte.

Zagrejte tiganj na srednjoj vatri i blago ga namažite biljnim uljem. Sipajte malu količinu smese na tiganj, brzo rotirajući tiganj da se smesa ravnomerno raspodeli. Pecite dok donja strana ne postane zlatno smeđa, a zatim okrenite i pecite još oko 30 sekundi do 1 minut.


Ponovite postupak, navodi Žena Blic, dok ne potrošite svu smesu. Poslužite sa omiljenim posnim nadevom - džem, agavin sirup, sveže voće ili orasi.
 

Izvor:
Žena Blic
Piše:
Pošaljite komentar
LUDI RECEPT! Palačinke, ali za pse! OD SAMO 2 sastojka, a vaš ljubimac će ih OBOŽAVATI (VIDEO)
Пас

LUDI RECEPT! Palačinke, ali za pse! OD SAMO 2 sastojka, a vaš ljubimac će ih OBOŽAVATI (VIDEO)

25.02.2025. 16:54 17:34