PALAČINKE SLAVE SVOJ DAN Ovo su APSOLUTNO SAVRŠENI recepti po francuskoj, američkoj i domaćoj formuli za pripremu mnogima OMILJENOG DESERTA
Francuske, američke, japanske, danske, holandske i, naravno, domaće palačinke naših baka – volimo u svim verzijama.
Recepti sa tajnim sastojcima za što mekše i izdašnije palačinke prenosili su se s generacije na generaciju i zato su u isto vreme zahtevan specijalitet, ali i najjednostavniji obrok koji vole da pripremaju čak i deca.
Danas je Međunarodni dan palačinki, a mi vam u nastavku donosimo tri perfektna recepta.
Palačinke danas slave svoj dan! Ova poslastica je savršena kombinacija jednostavnosti i raznolikosti. Bez obzira na to kako ih volite, danas je savršena prilika da uživate u omiljenom desertu sa svojom porodicom.
Da bismo vam pomogli da proslavite ovaj ukusni dan, izdvojili smo tri najbolja recepta za različite vrste palačinki: američke, francuske i domaće, ali posne.
Recept za američke palačinke
Potrebno je:
- 1 šolja brašna
- 1 kašika šećera
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice soli
- 1 šolja mleka
- 1 veliko jaje
- 2 kašike istopljenog maslaca (ili biljnog ulja)
- 1 kašičica vanilinog ekstrakta (opciono)
Priprema:
U velikoj posudi pomešajte brašno, šećer, prašak za pecivo i so. U drugoj posudi umućite mleko, jaje, istopljeni maslac i vanilin ekstrakt. Spojite suve i mokre sastojke i mešajte dok smesa ne postane glatka.
Zagrejte tiganj na srednjoj vatri i blago ga namažite uljem ili maslacem. Sipajte otprilike 1/4 šolje smese za svaku palačinku. Pecite dok se ne pojave mehurići na površini, zatim okrenite i pecite još 1-2 minuta ili dok obe strane ne postanu zlatno braon. Poslužite toplo uz sirup, voće ili po želji.
Recept za francuske palačinke
Potrebno je:
- 1 šolja brašna
- 2 jaja
- 1/2 šolje mleka
- 1/2 šolje vode
- 1/4 kašičice soli
- 2 kašike istopljenog maslaca
Priprema:
U velikoj posudi pomešajte brašno i jaja. Polako dodajte mleko i vodu, stalno mešajući, dok smesa ne postane glatka. Dodajte so i istopljeni maslac, i dobro promiješajte. Ostavite smesu da odstoji bar 30 minuta (poželjno).
Zagrejte tiganj za palačinke na srednjoj vatri i blago ga podmažite maslacem. Sipajte malu količinu smese na tiganj, brzo rotirajući tiganj dok se smesa ravnomerno ne raspodeli. Pecite palačinke otprilike 2 minuta, dok donja strana ne postane braon. Onda je okrenite i pecite još oko 30 sekundi. Ponovite postupak dok ne potrošite svu smesu. Poslužite sa omiljenim nadevom - čokolada, voće, med ili sir.
Recept za posne palačinke
Potrebno je:
- 1 šolja brašna
- 1 1/2 šolja mineralne vode (gazirane)
- 1 kašika šećera (opciono)
- Prstohvat soli
- 1 kašika biljnog ulja (i dodatno za podmazivanje tiganja)
Priprema:
U velikoj posudi pomešajte brašno, šećer (ako koristite) i so. Postepeno dodajte mineralnu vodu dok ne dobijete glatku smesu bez grudvica. Dodajte kašiku biljnog ulja i dobro promešajte.
Zagrejte tiganj na srednjoj vatri i blago ga namažite biljnim uljem. Sipajte malu količinu smese na tiganj, brzo rotirajući tiganj da se smesa ravnomerno raspodeli. Pecite dok donja strana ne postane zlatno smeđa, a zatim okrenite i pecite još oko 30 sekundi do 1 minut.
Ponovite postupak, navodi Žena Blic, dok ne potrošite svu smesu. Poslužite sa omiljenim posnim nadevom - džem, agavin sirup, sveže voće ili orasi.