ПАЛАЧИНКЕ СЛАВЕ СВОЈ ДАН Ово су АПСОЛУТНО САВРШЕНИ рецепти по француској, америчкој и домаћој формули за припрему многима ОМИЉЕНОГ ДЕСЕРТА
Француске, америчке, јапанске, данске, холандске и, наравно, домаће палачинке наших бака – волимо у свим верзијама.
Рецепти са тајним састојцима за што мекше и издашније палачинке преносили су се с генерације на генерацију и зато су у исто време захтеван специјалитет, али и најједноставнији оброк који воле да припремају чак и деца.
Данас је Међународни дан палачинки, а ми вам у наставку доносимо три перфектна рецепта.
Палачинке данас славе свој дан! Ова посластица је савршена комбинација једноставности и разноликости. Без обзира на то како их волите, данас је савршена прилика да уживате у омиљеном десерту са својом породицом.
Да бисмо вам помогли да прославите овај укусни дан, издвојили смо три најбоља рецепта за различите врсте палачинки: америчке, француске и домаће, али посне.
Рецепт за америчке палачинке
Потребно је:
- 1 шоља брашна
- 1 кашика шећера
- 1 кашичица прашка за пециво
- 1/2 кашичице соли
- 1 шоља млека
- 1 велико јаје
- 2 кашике истопљеног маслаца (или биљног уља)
- 1 кашичица ванилиног екстракта (опционо)
Припрема:
У великој посуди помешајте брашно, шећер, прашак за пециво и со. У другој посуди умућите млеко, јаје, истопљени маслац и ванилин екстракт. Спојите суве и мокре састојке и мешајте док смеса не постане глатка.
Загрејте тигањ на средњој ватри и благо га намажите уљем или маслацем. Сипајте отприлике 1/4 шоље смесе за сваку палачинку. Пеците док се не појаве мехурићи на површини, затим окрените и пеците још 1-2 минута или док обе стране не постану златно браон. Послужите топло уз сируп, воће или по жељи.
Рецепт за француске палачинке
Потребно је:
- 1 шоља брашна
- 2 јаја
- 1/2 шоље млека
- 1/2 шоље воде
- 1/4 кашичице соли
- 2 кашике истопљеног маслаца
Припрема:
У великој посуди помешајте брашно и јаја. Полако додајте млеко и воду, стално мешајући, док смеса не постане глатка. Додајте со и истопљени маслац, и добро промијешајте. Оставите смесу да одстоји бар 30 минута (пожељно).
Загрејте тигањ за палачинке на средњој ватри и благо га подмажите маслацем. Сипајте малу количину смесе на тигањ, брзо ротирајући тигањ док се смеса равномерно не расподели. Пеците палачинке отприлике 2 минута, док доња страна не постане браон. Онда је окрените и пеците још око 30 секунди. Поновите поступак док не потрошите сву смесу. Послужите са омиљеним надевом - чоколада, воће, мед или сир.
Рецепт за посне палачинке
Потребно је:
- 1 шоља брашна
- 1 1/2 шоља минералне воде (газиране)
- 1 кашика шећера (опционо)
- Прстохват соли
- 1 кашика биљног уља (и додатно за подмазивање тигања)
Припрема:
У великој посуди помешајте брашно, шећер (ако користите) и со. Постепено додајте минералну воду док не добијете глатку смесу без грудвица. Додајте кашику биљног уља и добро промешајте.
Загрејте тигањ на средњој ватри и благо га намажите биљним уљем. Сипајте малу количину смесе на тигањ, брзо ротирајући тигањ да се смеса равномерно расподели. Пеците док доња страна не постане златно смеђа, а затим окрените и пеците још око 30 секунди до 1 минут.
Поновите поступак, наводи Жена Блиц, док не потрошите сву смесу. Послужите са омиљеним посним надевом - џем, агавин сируп, свеже воће или ораси.