Ova moćna biljka nekada je zvana HRANOM ZA SIROTINJU danas znamo da je ČUDOTVORNI ČISTAČ ORGANIZMA
Zelje je oduvek bilo poznato kao "hrana za sirotinju". Zašto? Vekovima je bilo neizostavan deo ishrane mnogih naroda, posebno u ruralnim područjima.
Ova skromna biljka, koja se lako može naći u prirodi, donosi brojne zdravstvene koristi, a njen značaj je prepoznat i u modernoj ishrani. Zbog moćnih antioksidativnih svojstava, naziva se i “čistačem ljudskog organizma”.
Kroz istoriju, zelje je često smatrano hranom za siromašne, jer je raslo u izobilju i bilo lako dostupno. U mnogim evropskim zemljama, posebno tokom teških vremena kao što su ratovi i glad, zelje je bilo glavni izvor hranljivih materija za mnoge porodice. Njegova sposobnost da opstane u različitim klimatskim uslovima i na siromašnom tlu činila ga je idealnim za preživljavanje.
Zelje se može naći u divljini, na livadama, pašnjacima i pored puteva, ali se takođe može uzgajati u baštama. Njegova otpornost i prilagodljivost omogućavaju mu da raste u različitim klimatskim uslovima, od sušnih do vlažnih područja. Uzgajanje zelja je jednostavno – ne zahteva posebne uslove niti intenzivnu negu. Setva se obavlja u proleće, a biljka se može brati već nekoliko meseci kasnije.
Kako se koristi zelje
U kulinarstvu, zelje se koristi na mnogo načina. Može se jesti sveže, kao deo salata, ili kuvano u supama i čorbama. Takođe je popularno kao sastojak za pite i druge tradicionalne specijalitete. U mediteranskoj kuhinji, zelje se često kombinuje sa maslinovim uljem, belim lukom i limunom, što dodatno poboljšava njegov ukus i hranljivu vrednost.
Ovo povrće bogato je vitaminima i mineralima. Sadrži visoke nivoe vitamina A, C i K, kao i folata, gvožđa, kalcijuma i magnezijuma. Takođe je dobar izvor dijetetskih vlakana, što ga čini korisnim za digestivno zdravlje. Njegov nutritivni profil čini ga idealnim za sve uzraste, ali posebno za one koji žele da poboljšaju svoju ishranu prirodnim i lako dostupnim izvorima hranljivih materija.
Zelje “gradilo” Kineski zid
Takođe je poznato da se iz korenskog dela biljke može izdvojiti veoma lekovita materija koja je poznata kao rumicin. Međutim, jedna od zanimljivih činjenica jeste ta da se zelje i njegova svojstva vrlo cene u Kini, pa je prema nekim podacima ono bilo hrana radnicima koji su gradili Kineski zid. Naime, postoje spisi koji govore u prilog tome da je neimarima koji su zidali ovu velelepnu građevinu, uvek uz pirinač davano i zelje, kao izvor energije.
Korist višestruka, i diuretik, i izvor vitamina
Zelje ima snažna diuretska svojstva, te pomaže kod detoksikacije urinarnog trakta i problema sa infekcijama mokraćnih kanala. Ova biljka ima odlična svojstva u ukupnoj detoksikaciji organizma, i potpomaže rad jetre i creva, pre svega zbog bogatstva u vitaminima A i C i gorepomenutim mineralima.
Ono je prirodni laksativ, te omogućava čišćenje creva od toksina i parazita, pre svega jer je bogato biljnim vlaknima i olakšava tegobe kod zatvora.
Sa druge strane, zelje je odlično i za zaustavljanje dijareje jer je bogato elektrolitima koji se u ovim stanjima pojačano gube (pre svega natrijum, kalijum i magnezijum).
Zelje je korisno za sve, ali je posebno važno za ljude sa anemijom zbog visokog sadržaja gvožđa. Takođe je korisno za trudnice, zahvaljujući visokom nivou folata koji je ključan za zdrav razvoj fetusa. Starije osobe i svi koji žele da poboljšaju svoje kardiovaskularno zdravlje mogu imati koristi od zelja zbog prisustva antioksidanasa i vitamina K, koji pomažu u održavanju zdravlja kostiju i krvi.
Najjednostavnije rečeno, zelje je jedan od najmoćnijih antioksidanasa i ima ulogu detoksikacije, pa je nazvano i „čistačem ljudskog organizma“.