Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

OVO JE NAJOMILJENIJI KOLAČ KEJT MIDLTON: Probajte ovu SOČNU EKSPLOZIJU UKUSA

31.10.2024. 18:29 18:40
Piše:
ilustracija
Foto: Pixabay.com

Kejt Midlton godinama neguje svoju vitku liniju, ali i ona uživa u poslasticama.

 Naime, vojvotkinja je tokom svojih javnim angažmana pokazala da je spremna da proba razne tradicionalne recepte, ali nijedna poslastica nije uspela da pobedi britanski tradicionalni desert.

Kraljevski dvor u Londonu već godinama koristi iste recepte prema tradicionalnoj recepturi. A iako je vitka i fit, Kejt Midlton je ljubitelj slatkiša, što je potvrdio i princ Vilijam tokom putovanja na "Duchy College" u Kornvalu.

Iako Kejt nije bila prisutna, princ je otkrio u kojem desertu njegova supruga posebno uživa. Naime, reč je o "sticky toffee" pudingu, a britanski šefovi imaju savršeni recept!

ilustracija
Foto: Pixabay.com

Recept za tradicionalni britanski puding
Potrebno je:

- 225 g celih urmi

- 175 ml kipuće vode

- 1 kašičica ekstrakta vanile

- 175 g brašna

- prašak za pecivo

- 1 kašičica sode bikarbone

- 2 jaja

- 85 g maslaca, omekšalog

- 140 g smeđeg šećera

- 2 kašike crne melase

- 100 ml mleka

- mleko po želji

Sastojci za "toffee" sos:

- 175 g svetlog muskovado šećera

- 50 g maslaca, naseckanog na komadiće

- 225 ml slatkog mleka

- 1 kašika crne melase

Priprema:

225 g urmi očistite i sitno naseckajte, stavite u činiju te prelijte sa 175 ml kipuće vode. Ostavite oko 30 minuta dok se ne ohladi i dobro natopi, pa malo izgnječite viljuškom. Umešajte 1 kašičicu ekstrakta vanile.

ilustracija
Foto: Pixabay.com

S malo maslaca i brašna pospite sedam kalupa za puding (može i kalup za mafine) i stavite ih na pleh za pečenje. Zagrejte rernu na 160 stepeni na opciju s ventilatorom.

Dok se urme namaču, napravite pudingiće. Pomešajte 175 g brašna s praškom za pecivo i jednom kašikom sode bikarbone i umutite 2 jaja u zasebnoj činiji.

Umutite 85 g omekšalog maslaca i 140 g demerara šećera u velikoj činiji nekoliko minuta dok ne postane blago kremasto (smesa će biti zrnasta od šećera). Dodajte jaja malo po malo i dobro miksajte između dodavanja.

Umutite 2 kašike crne melase, pa velikom metalnom kašikom nežno umešajte jednu trećinu mešavine brašna i sode bikarbone, a zatim pola 100 ml mleka, pazeći da ne premutite. Ponavljajte dok ne potrošite svo brašno i mleko.

Namočene urme umešajte u smesu za puding. Smesa bi u ovom trenutku mogla da izgleda malo zgrušano i biće poput mekanog, gustog testa.

Kašikom smesu ravnomerno rasporedite između kalupa i pecite 20-25 minuta, dok se ne digne i stegne.

ilustracija
Foto: Pixabay.com

U međuvremenu stavite 175 g svetlog muskovado šećera i 50 g komadića maslaca za preliv u srednju posudu s polovinom zaslađenog mleka od 225 ml. Pustite da smesa prokuva na srednje jakoj vatri i mešajte dok se šećer potpuno ne otopi. Zatim umešajte 1 kašiku crne melase, malo pojačajte vatru i pustite da smesa vri 2-3 minuta dok ne dobije bogatu boju karamele, povremeno mešajući da ne zagori. Posudu sklonite sa vatre i umutite ostatak mleka.

Izvadite pudinge iz rerne. Ostavite u kalupima nekoliko minuta, a zatim ih nožićem dobro olabavite sa ivice kalupa kako bi lakše ispali napolje. Možete ih poslužiti prelivene sosom, ali biće još lepljiviji ako odstoje dan-dva preliveni sosom. Da biste to učinili, ulijte otprilike polovinu sosa u jednu ili dve posude za posluživanje u rernu.

Prevrnute pudinge stavite na sos, pa ih prelijte ostatkom sosa i pokrijte labavom folijom.

Kada ste spremni za posluživanje, zagrejte rernu na 180 stepeni s ventilatorom. Zagrejte pudinge, još uvek pokrivene, 15-20 minuta ili dok sos ne počne da pušta mehuriće. Poslužite ih same ili kremom.

Izvor:
Žena Blic
Piše:
Pošaljite komentar
KAKO PRIPREMITI DOMAĆE SARDINE U TEGLI Lak i ekonomičan recept za dobro zdravlje i jak imunitet
сардине

KAKO PRIPREMITI DOMAĆE SARDINE U TEGLI Lak i ekonomičan recept za dobro zdravlje i jak imunitet

31.10.2024. 13:22 13:37
NISTE BILI NI BLIZU SA RECEPTOM Ruske domaćice progovorile: Ceo život ste rusku salatu pravili pogrešno!

NISTE BILI NI BLIZU SA RECEPTOM Ruske domaćice progovorile: Ceo život ste rusku salatu pravili pogrešno!

31.10.2024. 12:31 12:44
JESENJI TIRAMISU OD JABUKA Kremasti kolač bez pečenja, samo slojevi puni ukusa!

SAVRŠEN DESERT

тирамису

JESENJI TIRAMISU OD JABUKA Kremasti kolač bez pečenja, samo slojevi puni ukusa!

30.10.2024. 14:19 14:29