Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

NEODOLJIVO KREMASTE LEDENE KOCKE Savršen recept za osvežavajući čokoladni desert

27.03.2025. 20:29 20:36
Piše:
Izvor:
Stvarukusa/Dnevnik
kocke
Foto: youtube prinstcrin/Irma's Sofra

Ledene kocke su savršen izbor za ljubitelje čokolade koji traže osvežavajući, ali istovremeno i izuzetno ukusan desert. Sa slojem čokoladnog biskvita, kremastim maskarpone filom i glatkim čokoladnim ganašem, ovaj desert će vas osvojiti na prvi zalogaj i učiniti svaku priliku posebnom.

Sastojci:

Za biskvit:

           3 jajeta

           150 g šećera

           prstohvat soli

           1 kesica vanilin šećera

           80 ml ulja 

           200 ml mleka

           190 g brašna

           1 kašika kakaoa

           1 kesica praška za pecivo

Za preliv:

           200 ml čokoladnog mleka

Za fil:

           300 ml slatke pavlake

           250 g maskarponea

Za čokoladni ganaš:

           180 g crne čokolade

           200 ml slatke pavlake

Priprema:

Ledene kocke su jedan od onih kolača koji osvajaju na prvi zalogaj – sočan čokoladni biskvit natopljen mlekom, bogat maskarpone fil i preliv od čokoladnog ganaša stvaraju savršenu kombinaciju ukusa i tekstura. Ovaj desert je jednostavan za pripremu, neodoljivo kremast i osvežavajuć, idealan za sve ljubitelje čokolade.

Saveti za savršene Ledene kocke

Koristite kvalitetnu crnu čokoladu za ganaš – to će kolaču dati bogat i intenzivan ukus.

Dobro rashladite kolač pre sečenja, tako će se slojevi lepo stegnuti i lakše ćete dobiti uredne kocke.

 

 

Priprema biskvita: 

Zagrejte rernu na 180°C (ili 175°C ako koristite ventilator). Kalup obložite papirom za pečenje. U posudi umutite jaja, šećer, prstohvat soli i vanilin šećer dok ne postanu penasta i svetla. Dodajte ulje i mleko, pa nastavite da mutite. Prosejte brašno, kakao i prašak za pecivo, pa ih postepeno dodajte u smesu i lagano sjedinite mikserom na najmanjoj brzini. Sipajte smesu u pripremljeni kalup i pecite oko 20 minuta. Proverite čačkalicom – ako izađe suva, biskvit je gotov. Ostavite biskvit da se potpuno ohladi, a zatim ga natopite čokoladnim mlekom.

Priprema fila: 

Umutite slatku pavlaku dok ne postane čvrsta. Dodajte maskarpone sir i lagano sjedinite mikserom na najmanjoj brzini. Premažite fil preko ohlađenog i natopljenog biskvita.

Priprema čokoladnog ganaša:

Zagrejte slatku pavlaku do tačke ključanja (ali nemojte da provri). Dodajte sitno iseckanu crnu čokoladu i mešajte dok ne dobijete glatku i sjajnu smesu. Ostavite da se malo prohladi, zatim pažljivo prelijte preko fila.

Stavite kolač u frižider najmanje 2 sata da se stegne. Secite na kocke i poslužite hladno.

Izvor:
Stvarukusa/Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar