NEODOLJIVI HRSKAVI UŠTIPCI OD KOPRIVE Riznica su zdravlja i energije OSVAJAJU NA PRVI ZALOGAJ
Mladi listovi i vrhovi koprive mogu biti prava gastronomska poslastica, zato se ovog proleća odlučite za nove kulinarske izazove. Listovi koprive su ukusni i veoma hranljivi — po ukusu podsećaju na spanać, pa se često koriste kao njegova ili kao zamena za blitvu u pripremi raznih jela.
Kopriva sadrži zavidne količine gvožđa, važne minerale i čak 20 puta više vitamina C od zelene salate, zbog čega je odlično prirodno sredstvo za lečenje anemije. Pomaže čišćenju organizma, ublažava bolove, smiruje upale i podstiče varenje.
Iskusni kuvari znaju kako da koprivu iskoriste u pripremi supa, variva, raznih vrsta štrudli, salata i sosova za pirinač i testeninu.
Sastojci:
- 300 g mladih vrhova koprive
- 1 krompir
- 2 šargarepe
- 2 mlada luka
- 2 kašike ovsenih pahuljica
- 2 kašike pavlake
- prezle
- začini – so, biber
Priprema:
Operite šargarepu, krompir i listove koprive, sitno ih iseckajte i stavite da se kuvaju oko 15 minuta. Kada omekšaju, izvadite ih iz vode i dobro ocedite. Po želji, skuvano povrće možete usitniti štapnim mikserom ili izgnječiti viljuškom.
Sitno iseckajte mladi luk. U činiji pomešajte povrće sa mladim lukom, ovsenim pahuljicama i pavlakom, pa dodajte so i biber po ukusu.
Smesu dobro izradite, oblikujte uštipke uz pomoć prezli i pržite ih na umereno zagrejanom ulju dok ne dobiju zlatno-smeđu boju i hrskavu koricu.
Poslužite tople i uživajte u ovom zdravom i ukusnom prolećnom specijalitetu!