НЕОДОЉИВИ ХРСКАВИ УШТИПЦИ ОД КОПРИВЕ Ризница су здравља и енергије ОСВАЈАЈУ НА ПРВИ ЗАЛОГАЈ
Млади листови и врхови коприве могу бити права гастрономска посластица, зато се овог пролећа одлучите за нове кулинарске изазове. Листови коприве су укусни и веома хранљиви — по укусу подсећају на спанаћ, па се често користе као његова или као замена за блитву у припреми разних јела.
Коприва садржи завидне количине гвожђа, важне минерале и чак 20 пута више витамина Ц од зелене салате, због чега је одлично природно средство за лечење анемије. Помаже чишћењу организма, ублажава болове, смирује упале и подстиче варење.
Искусни кувари знају како да коприву искористе у припреми супа, варива, разних врста штрудли, салата и сосова за пиринач и тестенину.
Састојци:
- 300 г младих врхова коприве
- 1 кромпир
- 2 шаргарепе
- 2 млада лука
- 2 кашике овсених пахуљица
- 2 кашике павлаке
- презле
- зачини – со, бибер
Припрема:
Оперите шаргарепу, кромпир и листове коприве, ситно их исецкајте и ставите да се кувају око 15 минута. Када омекшају, извадите их из воде и добро оцедите. По жељи, скувано поврће можете уситнити штапним миксером или изгњечити виљушком.
Ситно исецкајте млади лук. У чинији помешајте поврће са младим луком, овсеним пахуљицама и павлаком, па додајте со и бибер по укусу.
Смесу добро израдите, обликујте уштипке уз помоћ презли и пржите их на умерено загрејаном уљу док не добију златно-смеђу боју и хрскаву корицу.
Послужите топле и уживајте у овом здравом и укусном пролећном специјалитету!