NEKADA JE BILO SIROTINJSKO JELO ITALIJANSKIH SELJAKA Danas je specijalitet koji turisti rado naručuju u restoranima
Toskanska supa od pasulja, poznata kao "Zuppa di fagioli alla toscana", tradicionalno je jelo iz Toskane, čuvene italijanske regije.
Radi se o jednostavnom, ali bogatom jelu u kome se kombinuju pasulj, povrće, maslinovo ulje i začini. Toskanska kuhinja poznata je po upotrebi jednostavnih sastojaka koji potiču iz lokalne proizvodnje i tradicije.
Ova supa ima dugu istoriju i smatra se da potiče iz ruralne Toskane. Bila je popularna među seljacima i siromašnijim slojevima društva, jer su im ove namirnice bile dostupne, jeftine i hranljive. Često se pripremala od ostataka hrane, a smatra se da je najbolja nakon što odstoji dan ili dva, kada se svi ukusi prožmu i dobije na gustini. Kako je toskanska kuhinja tesno povezana s vinom, ova bogata supa se često služi uz čašu lokalnog vina, poput Chiantija.
Danas je toskanska supa od pasulja jedno od najpoznatijih jela u toj regiji i može se naći u mnogim restoranima, gde je vrlo tražena i popularna među turistima.
Nema razloga da ovu ukusnu supu ne napravite i kod kuće — evo recepta:
Potrebni sastojci:
Maslinovo ulje
Crveni luk
Šargarepa
Stabljike celera
Beli luk
Slatka crvena paprika
Pileća supa ili bujon
Kuvan beli pasulj
Ruzmarin
Lovorov list
Kelj ili blitva
Slanina za posipanje
So i biber
Način pripreme:
Na maslinovom ulju propržite sitno sečeni crveni luk, šargarepu i stabljike celera. Dodajte sitno sečeni beli luk i slatku crvenu papriku, pa kratko dinstajte. Podlijte pilećom supom ili bujonom, dodajte grančicu ruzmarina i lovorov list. Kada provri, smanjite vatru i dodajte kelj isečen na trake. Poklopite i kuvajte nekoliko minuta. Izvadite lovor i ruzmarin, pa dodajte kuvani pasulj. Deo pasulja možete izgnječiti i dodati u supu radi gustine. Začinite solju i biberom, a na kraju pospite hrskavo isprženom slaninom.
Index.hr