Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

NEKADA JE BILO SIROTINJSKO JELO ITALIJANSKIH SELJAKA Danas je specijalitet koji turisti rado naručuju u restoranima

05.03.2025. 22:51 22:59
Piše:
Izvor:
Index.hr
супа
Foto: Ilustracija pixabay

Toskanska supa od pasulja, poznata kao "Zuppa di fagioli alla toscana", tradicionalno je jelo iz Toskane, čuvene italijanske regije.

Radi se o jednostavnom, ali bogatom jelu u kome se kombinuju pasulj, povrće, maslinovo ulje i začini. Toskanska kuhinja poznata je po upotrebi jednostavnih sastojaka koji potiču iz lokalne proizvodnje i tradicije.

Ova supa ima dugu istoriju i smatra se da potiče iz ruralne Toskane. Bila je popularna među seljacima i siromašnijim slojevima društva, jer su im ove namirnice bile dostupne, jeftine i hranljive. Često se pripremala od ostataka hrane, a smatra se da je najbolja nakon što odstoji dan ili dva, kada se svi ukusi prožmu i dobije na gustini. Kako je toskanska kuhinja tesno povezana s vinom, ova bogata supa se često služi uz čašu lokalnog vina, poput Chiantija.

Danas je toskanska supa od pasulja jedno od najpoznatijih jela u toj regiji i može se naći u mnogim restoranima, gde je vrlo tražena i popularna među turistima.

Nema razloga da ovu ukusnu supu ne napravite i kod kuće — evo recepta:

Potrebni sastojci:

Maslinovo ulje

Crveni luk

Šargarepa

Stabljike celera

Beli luk

Slatka crvena paprika

Pileća supa ili bujon

Kuvan beli pasulj

Ruzmarin

Lovorov list

Kelj ili blitva

Slanina za posipanje

So i biber

Način pripreme:
Na maslinovom ulju propržite sitno sečeni crveni luk, šargarepu i stabljike celera. Dodajte sitno sečeni beli luk i slatku crvenu papriku, pa kratko dinstajte. Podlijte pilećom supom ili bujonom, dodajte grančicu ruzmarina i lovorov list. Kada provri, smanjite vatru i dodajte kelj isečen na trake. Poklopite i kuvajte nekoliko minuta. Izvadite lovor i ruzmarin, pa dodajte kuvani pasulj. Deo pasulja možete izgnječiti i dodati u supu radi gustine. Začinite solju i biberom, a na kraju pospite hrskavo isprženom slaninom.

Index.hr

Izvor:
Index.hr
Piše:
Pošaljite komentar
JEFTINO JELO, A PRAVI DELIKATES Pita od 2 jajeta koju zovu "sirotinjskom", a svi će je obožavati
пита

JEFTINO JELO, A PRAVI DELIKATES Pita od 2 jajeta koju zovu "sirotinjskom", a svi će je obožavati

08.01.2025. 14:57 16:10
Čuveni toskanski vinari brendirali novo piće "s poreklom" NA JEFTINO RINFUZNO VINO LEPE SVOJU ETIKETU
вино

Čuveni toskanski vinari brendirali novo piće "s poreklom" NA JEFTINO RINFUZNO VINO LEPE SVOJU ETIKETU

12.02.2025. 17:35 17:44