НЕКАДА ЈЕ БИЛО СИРОТИЊСКО ЈЕЛО ИТАЛИЈАНСКИХ СЕЉАКА Данас је специјалитет који туристи радо наручују у ресторанима
Тосканска супа од пасуља, позната као "Zuppa di fagioli alla toscana", традиционално је јело из Тоскане, чувене италијанске регије.
Ради се о једноставном, али богатом јелу у коме се комбинују пасуљ, поврће, маслиново уље и зачини. Тосканска кухиња позната је по употреби једноставних састојака који потичу из локалне производње и традиције.
Ова супа има дугу историју и сматра се да потиче из руралне Тоскане. Била је популарна међу сељацима и сиромашнијим слојевима друштва, јер су им ове намирнице биле доступне, јефтине и хранљиве. Често се припремала од остатака хране, а сматра се да је најбоља након што одстоји дан или два, када се сви укуси прожму и добије на густини. Како је тосканска кухиња тесно повезана с вином, ова богата супа се често служи уз чашу локалног вина, попут Chiantija.
Данас је тосканска супа од пасуља једно од најпознатијих јела у тој регији и може се наћи у многим ресторанима, где је врло тражена и популарна међу туристима.
Нема разлога да ову укусну супу не направите и код куће — ево рецепта:
Потребни састојци:
Маслиново уље
Црвени лук
Шаргарепа
Стабљике целера
Бели лук
Слатка црвена паприка
Пилећа супа или бујон
Куван бели пасуљ
Рузмарин
Ловоров лист
Кељ или блитва
Сланина за посипање
Со и бибер
Начин припреме:
На маслиновом уљу пропржите ситно сечени црвени лук, шаргарепу и стабљике целера. Додајте ситно сечени бели лук и слатку црвену паприку, па кратко динстајте. Подлијте пилећом супом или бујоном, додајте гранчицу рузмарина и ловоров лист. Када проври, смањите ватру и додајте кељ исечен на траке. Поклопите и кувајте неколико минута. Извадите ловор и рузмарин, па додајте кувани пасуљ. Део пасуља можете изгњечити и додати у супу ради густине. Зачините сољу и бибером, а на крају поспите хрскаво испрженом сланином.
Index.hr