clear sky
17°C
06.03.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НЕКАДА ЈЕ БИЛО СИРОТИЊСКО ЈЕЛО ИТАЛИЈАНСКИХ СЕЉАКА Данас је специјалитет који туристи радо наручују у ресторанима

05.03.2025. 22:51 22:59
Пише:
Извор:
Index.hr
супа
Фото: Ilustracija pixabay

Тосканска супа од пасуља, позната као "Zuppa di fagioli alla toscana", традиционално је јело из Тоскане, чувене италијанске регије.

Ради се о једноставном, али богатом јелу у коме се комбинују пасуљ, поврће, маслиново уље и зачини. Тосканска кухиња позната је по употреби једноставних састојака који потичу из локалне производње и традиције.

Ова супа има дугу историју и сматра се да потиче из руралне Тоскане. Била је популарна међу сељацима и сиромашнијим слојевима друштва, јер су им ове намирнице биле доступне, јефтине и хранљиве. Често се припремала од остатака хране, а сматра се да је најбоља након што одстоји дан или два, када се сви укуси прожму и добије на густини. Како је тосканска кухиња тесно повезана с вином, ова богата супа се често служи уз чашу локалног вина, попут Chiantija.

Данас је тосканска супа од пасуља једно од најпознатијих јела у тој регији и може се наћи у многим ресторанима, где је врло тражена и популарна међу туристима.

Нема разлога да ову укусну супу не направите и код куће — ево рецепта:

Потребни састојци:

Маслиново уље

Црвени лук

Шаргарепа

Стабљике целера

Бели лук

Слатка црвена паприка

Пилећа супа или бујон

Куван бели пасуљ

Рузмарин

Ловоров лист

Кељ или блитва

Сланина за посипање

Со и бибер

Начин припреме:
На маслиновом уљу пропржите ситно сечени црвени лук, шаргарепу и стабљике целера. Додајте ситно сечени бели лук и слатку црвену паприку, па кратко динстајте. Подлијте пилећом супом или бујоном, додајте гранчицу рузмарина и ловоров лист. Када проври, смањите ватру и додајте кељ исечен на траке. Поклопите и кувајте неколико минута. Извадите ловор и рузмарин, па додајте кувани пасуљ. Део пасуља можете изгњечити и додати у супу ради густине. Зачините сољу и бибером, а на крају поспите хрскаво испрженом сланином.

Index.hr

Извор:
Index.hr
Пише:
Пошаљите коментар
ЈЕФТИНО ЈЕЛО, А ПРАВИ ДЕЛИКАТЕС Пита од 2 јајета коју зову "сиротињском", а сви ће је обожавати
пита

ЈЕФТИНО ЈЕЛО, А ПРАВИ ДЕЛИКАТЕС Пита од 2 јајета коју зову "сиротињском", а сви ће је обожавати

08.01.2025. 14:57 16:10
Чувени тоскански винари брендирали ново пиће "с пореклом" НА ЈЕФТИНО РИНФУЗНО ВИНО ЛЕПЕ СВОЈУ ЕТИКЕТУ
вино

Чувени тоскански винари брендирали ново пиће "с пореклом" НА ЈЕФТИНО РИНФУЗНО ВИНО ЛЕПЕ СВОЈУ ЕТИКЕТУ

12.02.2025. 17:35 17:44