Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Najbolji PEKARSKI TRIKOVI: Kako da vam KIFLICE i POGAČICE budu SVEŽE DANIMA i savršene na oko

29.12.2024. 13:01 13:10
Piše:
Izvor:
Dnevnik/ Krstarica
пециво
Foto: Pixabay.com

Proizvodi od testa se jedu u celom svetu, a zna se da prosečan Srbin ne može da zamisli obrok bez hleba.

Pekare su takođe popularne, a danas postoji veliki izbor slanih i slatkih peciva. Ipak, uvek je bolje kada sami napravite pecivo ili hleb, a najbitnija stvar je mešenje testa.

Za pripremu testa postoji milion recepata koji dosta olakšavaju domaćicama, a tu su i trikovi i saveti koji pomažu da ono uvek ispadne savršeno.

Pored testa još jedna stvar je bitna ako želite da napravite ukusno i mekano pecivo ili hleb, a to je premaz. 

Često on može da izvuče situaciju, pa ako niste umesili testo kako treba, dobar premaz je tu da popravi stvar. 

Obično domaćice imaju nedoumicu da li se koristi umućeno jaje, ili se u njega sipa ulje/mleko, a možda može da se zameni i nekom namirnicom kao što je puter…

пециво
Foto: Pixabay.com

Evo nekoliko neprevaziđenih saveta koji će rešiti svaku vašu dilemu:

  • Bilo da pravite slana ili slatka peciva, premažite ih umućenim jajetom ako želite tamnu mahagoni boju. Za zlatnu boju umutite jaje sa vodom, a za limun žutu boju premažite pecivo samo umućenim žumancetom.
  • Za sjaj premažite pecivo umućenim belnacetom. Za sjaj možete da koristite i umućeno žumance sa malo ulja.
  • Ako želite da premaz bude aromatičan u žumance sipajte sok od pomorandže i ekstrakt vanile ili vanilin šećer.
  • Ako želite da hleb bude mekši, onda ga obavezno premažite jogurtom ili pavlakom. Posne kifle možete da premažete i majonezom, ako želite da budu mekše, a takođe i ostala peciva.
  • Štrudle su slatko pecivo kojem retko ko može da odoli, pa ako želite da dobiju savršenu braon boju premažite ih sa pola šolje jake kafe u koju ste dodali malo šećera. Pečenu štrudlu premažite istopljenim puterom jer će tako biti mekša i svežija i sutradan.

    пециво
    Foto: Pixabay.com

Krstarica.rs/ Dnevnik

Izvor:
Dnevnik/ Krstarica
Piše:
Pošaljite komentar