Најбољи ПЕКАРСКИ ТРИКОВИ: Како да вам КИФЛИЦЕ и ПОГАЧИЦЕ буду СВЕЖЕ ДАНИМА и савршене на око
Производи од теста се једу у целом свету, а зна се да просечан Србин не може да замисли оброк без хлеба.
Пекаре су такође популарне, а данас постоји велики избор сланих и слатких пецива. Ипак, увек је боље када сами направите пециво или хлеб, а најбитнија ствар је мешење теста.
За припрему теста постоји милион рецепата који доста олакшавају домаћицама, а ту су и трикови и савети који помажу да оно увек испадне савршено.
Поред теста још једна ствар је битна ако желите да направите укусно и мекано пециво или хлеб, а то је премаз.
Често он може да извуче ситуацију, па ако нисте умесили тесто како треба, добар премаз је ту да поправи ствар.
Обично домаћице имају недоумицу да ли се користи умућено јаје, или се у њега сипа уље/млеко, а можда може да се замени и неком намирницом као што је путер…
Ево неколико непревазиђених савета који ће решити сваку вашу дилему:
- Било да правите слана или слатка пецива, премажите их умућеним јајетом ако желите тамну махагони боју. За златну боју умутите јаје са водом, а за лимун жуту боју премажите пециво само умућеним жуманцетом.
- За сјај премажите пециво умућеним белнацетом. За сјај можете да користите и умућено жуманце са мало уља.
- Ако желите да премаз буде ароматичан у жуманце сипајте сок од поморанџе и екстракт ваниле или ванилин шећер.
- Ако желите да хлеб буде мекши, онда га обавезно премажите јогуртом или павлаком. Посне кифле можете да премажете и мајонезом, ако желите да буду мекше, а такође и остала пецива.
-
Штрудле су слатко пециво којем ретко ко може да одоли, па ако желите да добију савршену браон боју премажите их са пола шоље јаке кафе у коју сте додали мало шећера. Печену штрудлу премажите истопљеним путером јер ће тако бити мекша и свежија и сутрадан.
Крстарица.рс/ Дневник