Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

MEKO ILI OŠTRO BRAŠNO, KADA SE KOJE KORISTI? Razlika je veoma mala ali bitna, samo ovako svaki recept uspeva

12.10.2024. 15:21 15:27
Piše:
брашно
Foto: youtube prinstcrin/ AGROmedia

Kada se koje koristi večita je dilema svake domaćice, a zaista je važno koristiti određenu vrstu brašna kako bi krajnji rezultat bio savršen

U većini kolača i keksića tradicionalno se koristi pšenično brašno koje uopšteno delimo na glatko i oštro, a dobijaju se finim mlevenjem pšenice. Svakako treba napomenuti da je lišeno većeg dela vitamina i minerala, ali prednost im je što su idealna za pečenje.

Iako je razlika između mekog i oštrog brašna zaista minimalna, ipak je neophodno koristiti određeni tip brašna da bi recept u potpunosti uspeo.

Tako se recimo za razvučeno testo poput onog za bundevaru, sirnice i štrudle koristi meko brašno, isto kao i kod pripreme hleba i peciva kao i lisnatog testa. Oštro brašno je idealno za recimo njoke, kolače od dizanog testa, prhke kolače, pohovanje…

Oštro brašno: kolači od dizanog testa, njoke, za pohovanje, palačinke, prhki kolači, za zgušnjavanje jela, princes krofne, ekleri..

Meko brašno: hleb, peciva, krofne, mafini, testenina..

Ono sa čim nećete pogrešiti je mera pola oštrog, pola glatkog. Tako sigurno svaki recept uspeva.

Krstarica

Izvor:
Krstarica
Autor:
Pošaljite komentar
(FOTO/VIDEO) PREDSEDNIK UNIJE PEKARA SRBIJE Evo kakav hleb jedemo, za integralno brašno postoji samo jedan mlin u Srbiji
хлеб

(FOTO/VIDEO) PREDSEDNIK UNIJE PEKARA SRBIJE Evo kakav hleb jedemo, za integralno brašno postoji samo jedan mlin u Srbiji

04.10.2024. 17:44 17:59