МЕКО ИЛИ ОШТРО БРАШНО, КАДА СЕ КОЈЕ КОРИСТИ? Разлика је веома мала али битна, само овако сваки рецепт успева
Када се које користи вечита је дилема сваке домаћице, а заиста је важно користити одређену врсту брашна како би крајњи резултат био савршен
У већини колача и кексића традиционално се користи пшенично брашно које уопштено делимо на глатко и оштро, а добијају се финим млевењем пшенице. Свакако треба напоменути да је лишено већег дела витамина и минерала, али предност им је што су идеална за печење.
Иако је разлика између меког и оштрог брашна заиста минимална, ипак је неопходно користити одређени тип брашна да би рецепт у потпуности успео.
Тако се рецимо за развучено тесто попут оног за бундевару, сирнице и штрудле користи меко брашно, исто као и код припреме хлеба и пецива као и лиснатог теста. Оштро брашно је идеално за рецимо њоке, колаче од дизаног теста, прхке колаче, поховање…
Оштро брашно: колачи од дизаног теста, њоке, за поховање, палачинке, прхки колачи, за згушњавање јела, принцес крофне, еклери..
Меко брашно: хлеб, пецива, крофне, мафини, тестенина..
Оно са чим нећете погрешити је мера пола оштрог, пола глатког. Тако сигурно сваки рецепт успева.
Крстарица