Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

KOLAČ BEZ BRAŠNA HARA INTERNETOM Prepun čokolade, lako  se pravi, topi se u ustima!

23.04.2025. 17:33 17:40
Piše:
Izvor:
blic.rs
с
Foto: Pexels.com, ilustracija

Ako volite brze, jednostavne i zdravije recepte koji ne zahtevaju gomilu sastojaka ni sate provedene u kuhinji, ovaj kolač bez brašna je baš za vas!

Na TikTok profilu smusena.palmica pronašli smo recept koji je preko noći osvojio internet – i to s punim pravom. Bez brašna, ali pun ukusa, ovaj desert je idealan za sve koji žele nešto slatko, a da pri tom ne "zgreše" previše.

Zahvaljujući svom jednostavnom sastavu i neverovatnoj teksturi koja se bukvalno topi u ustima, ovaj kolač je postao hit među ljubiteljima zdravijih slatkiša, ali i onima koji izbegavaju gluten. Evo kako da napravite najukusniji kolač bez brašna koji je osvojio internet.

Potrebno je:

Za biskvit:

- 200 g crne čokolade

- 130 g mekanog putera

- 4 jaja (odvojiti belanca od žumanaca)

- 100 g šećera

- 40 g kakao praha

- 1 kašičica praška za pecivo (po želji)

Za ganaš krem i dekoraciju:

- 100 g crne čokolade

- 100 ml slatke pavlake

- Sveže jagode (ili drugo voće po izboru)

a
Foto: Pexels.com, ilustracija

Priprema:

Istopite čokoladu i puter: U šerpici na laganoj vatri ili na pari istopite 200 g crne čokolade sa 130 g putera dok se potpuno ne sjedine u glatku smesu.

Umutite belanca: U posebnoj činiji umutite belanca uz postepeno dodavanje 100 g šećera, dok ne dobijete čvrst sneg.

Pripremite čokoladnu osnovu: U prohlađenu smesu čokolade i putera dodajte 4 žumanca, prosejani kakao i prašak za pecivo (ako koristite). Sve dobro izmešajte.

Pažljivo umešajte umućena belanca u čokoladnu smesu, lagano mešajući kako bi smesa ostala vazdušasta. Sipajte smesu u obložen ili podmazan kalup i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 170°C oko 20–25 minuta. Kolač treba da ostane sočan u sredini.

Pripremite ganaš krem: Istopite 100 g čokolade sa 100 ml slatke pavlake, mešajući dok ne dobijete sjajnu kremastu smesu. Kada se kolač prohladi, prelijte ga ganaš kremom i dekorišite svežim jagodama.

 

 

Izvor:
blic.rs
Piše:
Pošaljite komentar