Gastro avantura: Pohovani ananas
Na stranu činjenica da je svako vreme idelno za isprobati nešto novo i drugačije, ali praznici su, ipak, idealni za taj posao.
Iako zvuči neobično, pohovani ananas je sjajna poslastica koja se sastoji od mekih krišaka ananasa „presvučenih“ u tanki i hrskavi omotač koji miriše na kokos. Zvuči primaljivo? Donosimo vam i recept, te opravdanja za neprobanje ove poslastice više nemate.
Jer, znate kako se kaže: ponekad valja sebe i počastiti.
Sastojci:
1 veći ananas,
2 jajeta,
100 ml mleka,
1 kašika kokosovog ulja,
2 kašike kokosovog šećera,
25 g brašna,
25 g kokosa u prahu,
prstohvat sode bikarbone,
prstohvat soli
Priprema:
1. Iseći kolutove od ananasa, debljine oko jedan centimetar.
2. Na svakom kolutu pažljivo izdubiti sredinu, pazeći da se ne slomi, a potom ih nežno prosušiti papirnim ubrusom.
3. U jednu posudu staviti mokre sastojke - jaja, mleko, ulje i dodati šećer.
4. U drugoj posudi pomešati brašno, kokos u prahu, sodu bikarbonu i so.
5. Suve sastojke dodati u mokre i dobro ih sjedinite kašikom. Ako je smesa previše gusta, razrediti je mlekom.
6. U tiganj sipati malo ulja (kokosovo ili suncokretovo, prema želji) i zagrejati ga na srednje jakoj temperaturi.
7. Kolut ananasa umočiti u smesu, ocediti višak smese, pa ga staviti u tiganj. Pržite ga do zlatne boje s jedne i s druge strane i tako nastaviti dok se ne potroši čitava smesa.
Služiti toplo uz dodak svežeg voća, med ili, što da ne, preliv od čokolade.