Гастро авантура: Поховани ананас
На страну чињеница да је свако време иделно за испробати нешто ново и другачије, али празници су, ипак, идеални за тај посао.
Иако звучи необично, поховани ананас је сјајна посластица која се састоји од меких кришака ананаса „пресвучених“ у танки и хрскави омотач који мирише на кокос. Звучи примаљиво? Доносимо вам и рецепт, те оправдања за непробање ове посластице више немате.
Јер, знате како се каже: понекад ваља себе и почастити.
Састојци:
1 већи ананас,
2 јајета,
100 мл млека,
1 кашика кокосовог уља,
2 кашике кокосовог шећера,
25 г брашна,
25 г кокоса у праху,
прстохват соде бикарбоне,
прстохват соли
Припрема:
1. Исећи колутове од ананаса, дебљине око један центиметар.
2. На сваком колуту пажљиво издубити средину, пазећи да се не сломи, а потом их нежно просушити папирним убрусом.
3. У једну посуду ставити мокре састојке - јаја, млеко, уље и додати шећер.
4. У другој посуди помешати брашно, кокос у праху, соду бикарбону и со.
5. Суве састојке додати у мокре и добро их сједините кашиком. Ако је смеса превише густа, разредити је млеком.
6. У тигањ сипати мало уља (кокосово или сунцокретово, према жељи) и загрејати га на средње јакој температури.
7. Колут ананаса умочити у смесу, оцедити вишак смесе, па га ставити у тигањ. Пржите га до златне боје с једне и с друге стране и тако наставити док се не потроши читава смеса.
Служити топло уз додак свежег воћа, мед или, што да не, прелив од чоколаде.