DOMAĆICE SU OTKRILE TAJNU! Ovo je POSNA smesa za pohovanje koja ne upija ulje i izgleda fantastično
Pohovano meso, tikvice ili plavi patlidžan, u kombinaciji s dresingom, pomfritom i sezonskom salatom, mnogi smatraju savršenim ručkom.
Međutim, tokom velikih crkvenih postova, kada nije dozvoljeno konzumiranje mesa, jaja i mlečnih proizvoda, često nastaje dilema kako pripremiti pohovano povrće da bude podjednako ukusno kao i ono koje se priprema s jajima, brašnom i prezlama.
Ovu istu smesu možete koristiti i za prženje ribe, ali sa manjom količinom kurkume i dodatkom slatke aleve paprike.
Sastojci:
150 g gustina
50 g kukuruznog brašna
1 kafena kašičica kurkume
pola kafene kašičice soli
pola kafene kašičice praška za pecivo
100 ml kisele vode
Priprema: U jednoj posudi pomešajte gustin, kukuruzno brašno, so, kurkumu i prašak za pecivo, pa sve dobro izmešajte. U ovu smesu najpre uvaljajte bareno povrće koje želite da pohujete. Ako planirate prženje ribe, u smesu dodajte pola kafene kašičice kurkume i pola kafene kašičice aleve paprike, pa ribu uvaljajte u ovu pripremljenu smesu.
Zatim u preostalu smesu dodajte kiselu vodu i dobro izmešajte da ne ostanu grudvice. Ova smesa će biti nešto gušća od smese za palačinke. Povrće ili ribu ponovo uvaljajte u ovu smesu.
U zagrejan tiganj sipajte ulje, a kada se zagreje, stavite povrće ili ribu i pržite na srednjoj temperaturi. Zahvaljujući gustinu, povrće i riba neće upiti previše masnoće, a kurkuma će im dati zlatno-žutu boju, kao da su pripremljeni u klasičnoj smesi od jaja, brašna i prezli.