DOMAĆI HLEB KOJEM NEĆETE ODOLETI! Rodićkina unuka ima tajni recept koji morate isprobati (VIDEO)
Počela sam da kuvam kada sam imala devet godina, uz moju baku, koju su svi zvali Rodićka. Ona mi je usadila i prenela ljubav prema kuvanju.
Uvek je govorila da treba da se kuva s ljubavlju, priča za „Dnevnikov” Nedeljni ručak Zorica Blažić, autorka popularnog Tiktok naloga „Rodićkina unuka”, koji broji više od 44 hiljade pratilaca. Zorica na Tiktoku, istoimenom Instagramu, ali i Jutjub kanalu, prezentuje ukusne obroke za svaki dan, ali i posebne prilike, kroz koje čuva recepte za tradicionalna jela specifična za naše podneblje.
I ne samo to, Zorica kroz svoje kulinarske profile deli savete za pripremu hrane, pa je tako prikazala kako pravilno očistiti domaće piliće, napraviti različite vrste zimnice, slatko od smokava, kako kiseliti kupus, zaliti pitu krompirušu, osušiti ribu, otopiti čvarke i još mnogo toga. Kako nam otkriva, od devete godine razvija pite i ponosna je što to može da nam kaže.
– Mi smo ljudi pored svega i geografska bića tako da po mom mišljenju treba da kuvamo i jedemo ono što se generacijama jelo na našem podneblju – priča nam Zorica Blažić. – Naša balkanska kuhinja je veoma bogata i raznovrsna tako da nemam nekih problema u izboru jela. Princip mi je da se držim sezone. Primera radi, leti nikada ne pravim jela sa kiselim kupusom nego zimi. Leti koristim svež kupus, baš onako kako su to radile naše bake.
U njenom domu kuhinja je, kaže, raznovrsna, pa često priprema supe, čorbe, razna pohovana, kuvana jela i brojne vrste pečenja. Svako kod kuće, naglašava Zorica, može brzo i lako da pripremi pileću supu, pileći file sa šopskom salatom uz lenju pitu kao desert za jedan kvalitetan obrok. Zoričina omiljena jela su pite, sarme i punjene paprike. Za čitaoce „Dnevnikovog” Nedeljnog ručka „Rodićkina unuka” pripremila je recept za domaći hleb.
V. B.
@rodickina_unuka1 Ovaj presek morate videti! #bread #hljeb #rodickinaunuka ♬ original sound - Rodićkina unuka
Hleb
20 g suvog kvasca
20 g soli
1 kašika ulja
1 kg brašna 200 g brašna za premesiti
600 ml mlake vode
Prvo u vodu dodati suvi kvasac. A u veću posudu sipati brašno, dodati so, a zatim mlaku vodu u kojoj je kvasac pa zamesiti glatko testo. Mesite testo barem sedam minuta. Pri kraju dodati ulje i još jednom premesiti. Ostaviti da miruje jedan čas. Posle jednog sata, kada se testo udupla, izvaditi ga na brašnjavu podlogu. Testo treba blago rastezati i preklapati (povučete dlanovima jednu stranu, pa preklopite i tako nekoliko puta). Zatim premestite testo u podmazanu tepsiju ili šerpu pa ostavite da miruje opet 20 minuta. Nakon 20 minuta testo je spremno za pečenje u rerni. Ostatak brašna pospite po testu. Hleb pecite 20 minuta na 250 stepeni. Posle 20 minuta smanjite na 200 stepeni pa pecite još 50 minuta. Svaka rerna je drugačija pa sami odredite koliko je vremena potrebno. Hleb je pečen kad se odvoji od posude u kojoj se peče.