DINSTATE A NE ŽELITE DA VAM SE STAN OSEĆA NA LUK Ovo su trikovi da odmorite nos od neprijatnog mirisa
06.03.2024.
09:26
09:59
Komentari (0)
Svako ko voli da kuva i jede domaću hranu zna koliko miris luka tokom dinstanja može da se proširi po celom domu i uvuče u odeću, ali postoji vrlo jednostavan trik da se njegov intenzitet svede na minimum.
Kuvari dok dinstaju luk ubace malo sode bikarbone i šećera u šerpu. Pored činjenice da ovaj trik smanjuje jačinu mirisa, doprinosi i boljoj teksturi i ukusu luka.
Ako ste se pitali zašto dinstani luk ima tako intenzivan miris, odgovor leži u sumporu koji se oslobađa iz njega tokom termičke obrade i širi se vazduhom.
Takođe, nakon sečenja luka, miris se uvlači u kožu na prstima, čega se tada nije lako rešiti. U ovom slučaju posegnite za malo sirćeta, njime istrljajte dlanove i operite sapunom.
(24sata.hr)