Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

DETINJSTVO PAMTIMO I PO NEZABORAVNIM MIRISIMA Posne gomboce po receptu naših baka

08.03.2025. 08:02 08:19
Piše:
Izvor:
ona.rs
гомбоце
Foto: Youtube printscreen / Aleksandra Cvejic

Klasični recept, bez jaja ili mleka, dobija se tanko i lagano testo.

Knedle ili gomboce su mnogima omiljena poslastica iz detinjstva koja podseća na bakinu kuhinju. 

Sastojci za posne knedle:

800g krompira

400g brašna

200g griza

20ak šljiva

kašičica soli

50-100g šećera za posipanje

Priprema posnih knedli:

Skuvajte krompir sa kašičicom soli. Ispasirajte ih u pire i sačekati da se potpuno ohladi. Onda polako dodajte brašna dok se ne dobije meko testo koje se ne lepi. Razvucite testo i secite na kvadratiće dovoljno velike da u njih uvijete šljivu. Na svaki kvadratić stavite šljivu (bez koštice), uvijte je u testo i napravite kuglicu.

Kuvajte knedle u posoljenoj vodi. Kuvane su kada isplivaju na površinu. Operite ih u hladnoj vodi. 

Propržite griz sa malo ulja dok ne dobije zlatnu boju. Dodati knedle i uvaljati ih u griz. 

Prijatno!

Izvor:
ona.rs
Piše:
Pošaljite komentar