ДЕТИЊСТВО ПАМТИМО И ПО НЕЗАБОРАВНИМ МИРИСИМА Посне гомбоце по рецепту наших бака
Класични рецепт, без јаја или млека, добија се танко и лагано тесто.
Кнедле или гомбоце су многима омиљена посластица из детињства која подсећа на бакину кухињу.
Састојци за посне кнедле:
800г кромпира
400г брашна
200г гриза
20ак шљива
кашичица соли
50-100г шећера за посипање
Припрема посних кнедли:
Скувајте кромпир са кашичицом соли. Испасирајте их у пире и сачекати да се потпуно охлади. Онда полако додајте брашна док се не добије меко тесто које се не лепи. Развуците тесто и сеците на квадратиће довољно велике да у њих увијете шљиву. На сваки квадратић ставите шљиву (без коштице), увијте је у тесто и направите куглицу.
Кувајте кнедле у посољеној води. Куване су када испливају на површину. Оперите их у хладној води.
Пропржите гриз са мало уља док не добије златну боју. Додати кнедле и уваљати их у гриз.
Пријатно!