light rain
14°C
15.03.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ДЕТИЊСТВО ПАМТИМО И ПО НЕЗАБОРАВНИМ МИРИСИМА Посне гомбоце по рецепту наших бака

08.03.2025. 08:02 08:19
Пише:
Извор:
ona.rs
гомбоце
Фото: Youtube printscreen / Aleksandra Cvejic

Класични рецепт, без јаја или млека, добија се танко и лагано тесто.

Кнедле или гомбоце су многима омиљена посластица из детињства која подсећа на бакину кухињу. 

Састојци за посне кнедле:

800г кромпира

400г брашна

200г гриза

20ак шљива

кашичица соли

50-100г шећера за посипање

Припрема посних кнедли:

Скувајте кромпир са кашичицом соли. Испасирајте их у пире и сачекати да се потпуно охлади. Онда полако додајте брашна док се не добије меко тесто које се не лепи. Развуците тесто и сеците на квадратиће довољно велике да у њих увијете шљиву. На сваки квадратић ставите шљиву (без коштице), увијте је у тесто и направите куглицу.

Кувајте кнедле у посољеној води. Куване су када испливају на површину. Оперите их у хладној води. 

Пропржите гриз са мало уља док не добије златну боју. Додати кнедле и уваљати их у гриз. 

Пријатно!

Извор:
ona.rs
Пише:
Пошаљите коментар