Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

DA LI SU VEĆ POKUŠALI DA VAM PODMETNU LAŽNI SIR? Evo kako ćete ga prepoznati

21.11.2024. 17:17 17:30
Piše:
ilustracija
Foto: Pixabay.com

Veštački med, veštački sir, veštački sladoled od vanile, veštački „prirodni“ sokovi…Čini se da danas namirnice imaju više lažnih i veštačkih sastojaka nego pravih, prirodnih i da sve to veoma loše utiče na naše zdravlje.

Ako stalno kupujete beli sir ili kačkavalj, sigurno ste primetili da se ukus mnogih promenio u poslednje vreme, i to nagore. Veštački, jeftini sirevi koji ne sadrže mleko često sadrže manje proteina i kalcijuma od prirodnog sira, baš kao i soli, konzervansa i aditiva, nalaze se u slobodnoj prodaji čak i na pijacama a najlakši je način da ih „razotkrijete“ čitanje deklaracije na proizvodu.

Gde koriste ‘lažne sireve’

Imitacije topljenog sira često se koriste u prehrambenoj industriji zbog svoje isplativosti, produženog roka trajanja i dobrih rezultata topljenja na višim temperaturama. Obično se koriste u lošim picerijama i restoranima brze hrane, dodaju se smrznutim obrocima i nekim grickalicama.

ilustracija
Foto: Pixabay.com

Neke imitacije sira mogu imati visok sadržaj zasićenih masti i holesterola koji štete zdravlju srca. Osim nedefinisane masnoće, skroba, boja i aroma, u takvim proizvodima nađu se i razne druge „hemije“ koje dugoročno mogu naštetiti zdravlju. Na primer, E407 (karagenan), E412 (guar guma) i E417 (tara guma) mogu izazvati tegobe s probavom pa čak i ozbiljnije bolesti.

Ali zamene za sir ne treba mešati s kvalitetnim veganskim sirevima biljnog porekla čiji je sastav jasan. Iako im mogu nedostajati određene hranjive materije koje se nalaze u tradicionalnom mlečnom siru, ako se radi o kvalitetnom proizvodu, neće imati štetan uticaj na zdravlje.

Sir najčešće nastaje od kravljeg, kozjeg ili ovčijeg mleka, odnosno zgrušavanjem belančevina u mleku pomoću sirila. Kvalitetan, a samim time i zdrav sir može se proizvesti samo od vrhunskog mleka, a većina domaćih sireva proizvodi se od svežeg, sirovog, nepasterizovanog mleka. Osim toga, u mleku moraju prevladavati korisne bakterije, mlečno-kiselog vrenja.

ilustracija
Foto: Pixabay.com

Kako ga prepoznati

Pokazatelj nekvalitetnog sira je najčešće cena, ali najviše se saznaje čitanjem deklaracije i sitnijih slova na ambalaži. Prirodni sir najčešće ima kratku listu sastojaka. Kako biste bili sigurni da ste odabrali sir u kojem zaista ima sira, obavezno treba pročitati deklaraciju na proizvodu.

Na primer, sir u listićima koji se koristi za tost-sendviče često sadrži mali postotak mleka ili sira, ogroman procenat masnoće i soli, a ostatak odlazi na surutku, emulgatore i boje. Dodavanjem arome dobija se određena vrsta sira.

Za razliku od prirodnog sira, ovde nema korisnih bakterija koje imaju blagotvoran efekat na zdravlje creva, kalcijum, zdrave proteine i masnoće. Kada kupujete sir, uvek je bolje dati prednost siru u komadu, a dobro je biti skeptičan i prema siru koji je označen kao „sir za picu“.

 

Izvor:
Krstarica
Piše:
Pošaljite komentar
OVO JE „GOSPODIN” MEĐU SIREVIMA i tražen je u čitavom regionu, a tradicionalna receptura se prenosi s kolena na koleno (FOTO)

OVO JE „GOSPODIN” MEĐU SIREVIMA i tražen je u čitavom regionu, a tradicionalna receptura se prenosi s kolena na koleno (FOTO)

19.10.2023. 09:44 09:55