Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ДА ЛИ СУ ВЕЋ ПОКУШАЛИ ДА ВАМ ПОДМЕТНУ ЛАЖНИ СИР? Ево како ћете га препознати

21.11.2024. 17:17 17:30
Пише:
ilustracija
Фото: Pixabay.com

Вештачки мед, вештачки сир, вештачки сладолед од ваниле, вештачки „природни“ сокови…Чини се да данас намирнице имају више лажних и вештачких састојака него правих, природних и да све то веома лоше утиче на наше здравље.

Ако стално купујете бели сир или качкаваљ, сигурно сте приметили да се укус многих променио у последње време, и то нагоре. Вештачки, јефтини сиреви који не садрже млеко често садрже мање протеина и калцијума од природног сира, баш као и соли, конзерванса и адитива, налазе се у слободној продаји чак и на пијацама а најлакши је начин да их „разоткријете“ читање декларације на производу.

Где користе ‘лажне сиреве’

Имитације топљеног сира често се користе у прехрамбеној индустрији због своје исплативости, продуженог рока трајања и добрих резултата топљења на вишим температурама. Обично се користе у лошим пицеријама и ресторанима брзе хране, додају се смрзнутим оброцима и неким грицкалицама.

ilustracija
Фото: Pixabay.com

Неке имитације сира могу имати висок садржај засићених масти и холестерола који штете здрављу срца. Осим недефинисане масноће, скроба, боја и арома, у таквим производима нађу се и разне друге „хемије“ које дугорочно могу наштетити здрављу. На пример, Е407 (карагенан), Е412 (гуар гума) и Е417 (тара гума) могу изазвати тегобе с пробавом па чак и озбиљније болести.

Али замене за сир не треба мешати с квалитетним веганским сиревима биљног порекла чији је састав јасан. Иако им могу недостајати одређене храњиве материје које се налазе у традиционалном млечном сиру, ако се ради о квалитетном производу, неће имати штетан утицај на здравље.

Сир најчешће настаје од крављег, козјег или овчијег млека, односно згрушавањем беланчевина у млеку помоћу сирила. Квалитетан, а самим тиме и здрав сир може се произвести само од врхунског млека, а већина домаћих сирева производи се од свежег, сировог, непастеризованог млека. Осим тога, у млеку морају превладавати корисне бактерије, млечно-киселог врења.

ilustracija
Фото: Pixabay.com

Како га препознати

Показатељ неквалитетног сира је најчешће цена, али највише се сазнаје читањем декларације и ситнијих слова на амбалажи. Природни сир најчешће има кратку листу састојака. Како бисте били сигурни да сте одабрали сир у којем заиста има сира, обавезно треба прочитати декларацију на производу.

На пример, сир у листићима који се користи за тост-сендвиче често садржи мали постотак млека или сира, огроман проценат масноће и соли, а остатак одлази на сурутку, емулгаторе и боје. Додавањем ароме добија се одређена врста сира.

За разлику од природног сира, овде нема корисних бактерија које имају благотворан ефекат на здравље црева, калцијум, здраве протеине и масноће. Када купујете сир, увек је боље дати предност сиру у комаду, а добро је бити скептичан и према сиру који је означен као „сир за пицу“.

 

Извор:
Крстарица
Пише:
Пошаљите коментар
ОВО ЈЕ „ГОСПОДИН” МЕЂУ СИРЕВИМА и тражен је у читавом региону, а традиционална рецептура се преноси с колена на колено (ФОТО)

ОВО ЈЕ „ГОСПОДИН” МЕЂУ СИРЕВИМА и тражен је у читавом региону, а традиционална рецептура се преноси с колена на колено (ФОТО)

19.10.2023. 09:44 09:55