Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

DA LI STE ČULI ZA OVO JELO Bobaljke su tradicionalna vojvođanska poslastica za Božić, evo i recept

07.01.2024. 16:44 16:48
Piše:
Foto: Ilustracija/Mojnovisad.com

Bobaljke ili pekanjci i gube su tradicionalna vojvođanska poslastica koja čini deo posne trpeze na Badnje veče.

Rusini i Slovaci su ih preneli nama, a mnogi van Vojvodine nisu ni čuli za ovo fenomenalno testo sa makom i medom. Pravi se vrlo jednostavno, a za onoga ko ne zna šta su pekanjci odnosno bobaljke, biće iznenađenje njihov neverovatan ukus.

Sastojci: brašno, voda, kvasac, šećer, so, ulje, mak, šećer u prahu, med 

Uputstvo: U zavisnosti od članova porodice napravite meru, pa umesite testo od brašna, šećera, soli, kvasca i vode, isto kao kada pravite hleb ili pogaču.

Jufku ostavite da naraste. Zatim pravite male valjke ili okruglice, dužine pleha i debljine oko 1 cm. Ređajte ih u uljem namazan pleh i ostavite da odstoje 10-15 min. 

Potom pecite na 200 stepeni dok ne porumene. Peku se oko petnaestak do 20 minuta. Pečeno testo prvo ohladite, zatim ga secite na komadiće oko 2 cm i spuštajte u prokuvanu kipuću vodu i mešajte oko 5 minuta. Zatim ih procedite i premestite u drugu posudu.

U takve još vruće bobaljke dodajte prethodno skuvan mak, a zatim sve prelijte medom i promešajte.

Najbolji su kad su još topli, mada su fenomenalnog ukusa i kad se ohlade. 

mojnovisad.com

Piše:
Pošaljite komentar