Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ДА ЛИ СТЕ ЧУЛИ ЗА ОВО ЈЕЛО Бобаљке су традиционална војвођанска посластица за Божић, ево и рецепт

07.01.2024. 16:44 16:48
Пише:
Фото: Ilustracija/Mojnovisad.com

Бобаљке или пекањци и губе су традиционална војвођанска посластица која чини део посне трпезе на Бадње вече.

Русини и Словаци су их пренели нама, а многи ван Војводине нису ни чули за ово феноменално тесто са маком и медом. Прави се врло једноставно, а за онога ко не зна шта су пекањци односно бобаљке, биће изненађење њихов невероватан укус.

Састојци: брашно, вода, квасац, шећер, со, уље, мак, шећер у праху, мед 

Упутство: У зависности од чланова породице направите меру, па умесите тесто од брашна, шећера, соли, квасца и воде, исто као када правите хлеб или погачу.

Јуфку оставите да нарасте. Затим правите мале ваљке или округлице, дужине плеха и дебљине око 1 цм. Ређајте их у уљем намазан плех и оставите да одстоје 10-15 мин. 

Потом пеците на 200 степени док не порумене. Пеку се око петнаестак до 20 минута. Печено тесто прво охладите, затим га сеците на комадиће око 2 цм и спуштајте у прокувану кипућу воду и мешајте око 5 минута. Затим их процедите и преместите у другу посуду.

У такве још вруће бобаљке додајте prеthodno skuvan мак, а затим све прелијте медом и промешајте.

Најбољи су кад су још топли, мада су феноменалног укуса и кад се охладе. 

mojnovisad.com

Пише:
Пошаљите коментар