ДА ЛИ СТЕ ЧУЛИ ЗА ОВО ЈЕЛО Бобаљке су традиционална војвођанска посластица за Божић, ево и рецепт
Бобаљке или пекањци и губе су традиционална војвођанска посластица која чини део посне трпезе на Бадње вече.
Русини и Словаци су их пренели нама, а многи ван Војводине нису ни чули за ово феноменално тесто са маком и медом. Прави се врло једноставно, а за онога ко не зна шта су пекањци односно бобаљке, биће изненађење њихов невероватан укус.
Састојци: брашно, вода, квасац, шећер, со, уље, мак, шећер у праху, мед
Упутство: У зависности од чланова породице направите меру, па умесите тесто од брашна, шећера, соли, квасца и воде, исто као када правите хлеб или погачу.
Јуфку оставите да нарасте. Затим правите мале ваљке или округлице, дужине плеха и дебљине око 1 цм. Ређајте их у уљем намазан плех и оставите да одстоје 10-15 мин.
Потом пеците на 200 степени док не порумене. Пеку се око петнаестак до 20 минута. Печено тесто прво охладите, затим га сеците на комадиће око 2 цм и спуштајте у прокувану кипућу воду и мешајте око 5 минута. Затим их процедите и преместите у другу посуду.
У такве још вруће бобаљке додајте prеthodno skuvan мак, а затим све прелијте медом и промешајте.
Најбољи су кад су још топли, мада су феноменалног укуса и кад се охладе.
mojnovisad.com