CRVENI ILI BELI, KOJI JE BOLJI Stručnjaci otkrili u čemu je razlika i zbog čega je BAŠ OVAJ zdraviji (FOTO)
Obe vrste krompira bogate su ugljenim hidratima i to specifičnom vrstom ugljenih hidrata koji održavaju creva zdravima. Konzumiranje crvenog i belog krompira takođe vam može pomoći da unosite dovoljno kalijuma i vitamina C.
Posmatrajući udeo hranjivih sastojaka i nutritivnu vrednost, i beli i crveni krompir su jako slični. Oba su bogata ugljenim hidratima, kalijumom i vitaminom C i sadrže otprilike 150 kalorija.
Međutim, način na koji pripremate krompir utiče na to koliko će ova namirnica zapravo biti dobra za vaše telo i zdravlje. Naime, bolje je jesti pečeni i kuvani krompir nego prženi.
Glavna razlika između ove dve vrste krompira je udeo ugljenih hidrata. Naime, prosečni beli krompir sadrži 36,5 grama ugljenih hidrata, a crveni 33,9 grama. Uz to, beli krompir ima i nešto malo više kalorija -159, u odnosi na crveni - 151.
Jedna od najvećih prednosti svakako jednog od omiljenih povrća u Srbiji jeste to što sadrže vrstu skroba koji je sličan vlaknima i ugljene hidrate koje vaše telo ne može da svari. Takva vrsta skroba prolazi kroz želudac i tanko crevo i onda se u debelom crevu počinje fermentisati.
Fermentisanjem se hrane dobre bakterije u crevu, zbog čega se krompir svrstava u probiotičku hranu. Ovaj proces pomaže umnožavanju dobrih bakterija, tako da one nadmašuju loše bakterije i održavaju vaša creva zdravima.
Preterivanje s pomfritom opasno po zdravlje
Dokazano je da konstantno unošenje pržene hrane, posebno krompita povećava rizik od anksioznosti za čak 12 puta!
Veći unos pržene hrane povećava rizik od anksioznosti ili depresije, međutim, uzročno-posledični put bi mogao da krene u suprotnom smeru: ljudi sa anksioznošću ili depresijom sve češće se okreću ‘utešnoj hrani’ radi nekog privida olakšanja, rekao je doktor Dejvid Kac.
Poslednji podaci na svetskom nivou ukazuju na porast depresije i anksioznosti, pri čemu je tokom 2020. godine zabeležen porast od 27,6 odsto. Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da više od 5 posto odraslih na globalnom nivou pati od depresije.
Osim što pomaže u kontroli šećera u krvi, rezistentni skrob u krompiru takođe može pomoći da se osećate siti, sprečava zatvor, snižava loš holesterol.
Važna uloga u imunološkom sistemu
Krompir je takođe bogat i kalijumom i vitaminom C koji održava kožu zdravom, pomaže u metabolizmu proteina i igra važnu ulogu u vašem imunološkom sistemu. Crveni kompir ovde ima blagu prednost u odnosu na beli, budući da sadrži gotovo dvostruko više antioksidativnih jedinjenja, zavisno od toga koliko su pigmentiran.
Ukratko, obe vrste imaju svoje prednosti, a način pripreme je ključan da bi krompir bio dobar i zdrav za vas. Mnogi vole pomfrit, ali to nije najzdravija opcija jer se krompir u tom slučaju prži u mnogo ulja, a potom se i dosta posoli, piše "Livestrong".
Crveni krompir možda ima manje kalorija i ugljenih hidrata, ali beli, odnosno žuti krompir je bolji izvor gvožđa i kalcijuma.
Dnevnik/Espreso