light rain
23°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЦРВЕНИ ИЛИ БЕЛИ, КОЈИ ЈЕ БОЉИ Стручњаци открили у чему је разлика и због чега је БАШ ОВАЈ здравији (ФОТО)

09.03.2024. 14:46 14:52
Пише:
Извор: Дневник/Слободан Шушњевић

Обе врсте кромпира богате су угљеним хидратима и то специфичном врстом угљених хидрата који одржавају црева здравима. Конзумирање црвеног и белог кромпира такође вам може помоћи да уносите довољно калијума и витамина Ц.

Посматрајући удео храњивих састојака и нутритивну вредност, и бели и црвени кромпир су јако слични. Оба су богата угљеним хидратима, калијумом и витамином Ц и садрже отприлике 150 калорија.

Међутим, начин на који припремате кромпир утиче на то колико ће ова намирница заправо бити добра за ваше тело и здравље. Наиме, боље је јести печени и кувани кромпир него пржени.

Главна разлика између ове две врсте кромпира је удео угљених хидрата. Наиме, просечни бели кромпир садржи 36,5 грама угљених хидрата, а црвени 33,9 грама. Уз то, бели кромпир има и нешто мало више калорија -159, у односи на црвени - 151.

Једна од највећих предности свакако једног од омиљених поврћа у Србији јесте то што садрже врсту скроба који је сличан влакнима и угљене хидрате које ваше тело не може да свари. Таква врста скроба пролази кроз желудац и танко црево и онда се у дебелом цреву почиње ферментисати.

Ферментисањем се хране добре бактерије у цреву, због чега се кромпир сврстава у пробиотичку храну. Овај процес помаже умножавању добрих бактерија, тако да оне надмашују лоше бактерије и одржавају ваша црева здравима.


Претеривање с помфритом опасно по здравље

Доказано је да константно уношење пржене хране, посебно кромпита повећава ризик од анксиозности за чак 12 пута!

Већи унос пржене хране повећава ризик од анксиозности или депресије, међутим, узрочно-последични пут би могао да крене у супротном смеру: људи са анксиозношћу или депресијом све чешће се окрећу ‘утешној храни’ ради неког привида олакшања, рекао је доктор Дејвид Кац.

Последњи подаци на светском нивоу указују на пораст депресије и анксиозности, при чему је током 2020. године забележен пораст од 27,6 одсто. Светска здравствена организација процењује да више од 5 посто одраслих на глобалном нивоу пати од депресије.


Осим што помаже у контроли шећера у крви, резистентни скроб у кромпиру такође може помоћи да се осећате сити, спречава затвор, снижава лош холестерол.

Важна улога у имунолошком систему

Кромпир је такође богат и калијумом и витамином Ц који одржава кожу здравом, помаже у метаболизму протеина и игра важну улогу у вашем имунолошком систему. Црвени компир овде има благу предност у односу на бели, будући да садржи готово двоструко више антиоксидативних једињења, зависно од тога колико су пигментиран.

Укратко, обе врсте имају своје предности, а начин припреме је кључан да би кромпир био добар и здрав за вас. Многи воле помфрит, али то није најздравија опција јер се кромпир у том случају пржи у много уља, а потом се и доста посоли, пише "Ливестронг".

Црвени кромпир можда има мање калорија и угљених хидрата, али бели, односно жути кромпир је бољи извор гвожђа и калцијума.

Дневник/Еспресо

Аутор:
Пошаљите коментар
КРОМПИР И МЕСО СЕ НЕ ЈЕДУ ЗАЈЕДНО Нутриционисткиња разоткрила мит - ово је права истина

КРОМПИР И МЕСО СЕ НЕ ЈЕДУ ЗАЈЕДНО Нутриционисткиња разоткрила мит - ово је права истина

09.03.2024. 12:17 12:26