BOLJE OD ORIGINALA Lažne knedle sa šljivama sočnije od gomboca JOŠ KAD VIDITE KAKO SE LAKO PRAVE
Iskoristite sezonu šljiva i napravite ovaj neodoljiv kolač.
Lažne knedle sa šljivama su, kažu mnogi koji su probali, bolje od originala.
Potrebno je:
200g prezle
4 kašike šećera
Vanilin šećer
50g maslaca
1kg šljiva
5 kašika šećera
Vanilin šećer
3 kašike gustina
Sasvim malo vode
Griz fil:
1l mleka
13 kašika griza
10 kašika šećera
Vanilin šećer
1 jaje
90g maslaca
Priprema: U činiji izmešati prezle, šećer i vanilin šećer pa tu smesu prepržiti na 50 grama rastopljenog maslaca i ostavite sa strane dok se ne ohladi.
Očistite šljive i staviti ih u šerpu sa šećerom da se prokuvaju. Umutiti gustin i malo vode pa dodati već skuvanim šljivama. Vratiti na ringlu da provri pa skloniti da se prohladi.
Spremiti griz fil tako što ćete izmešati griz, šećer i vanilin šećer. Zatim u mleko dodati griz i kada je skoro skuvano dodati i jedno jaje. Skloniti sa ringle i dok jako mešate dodati maslac i mešajte dok se sve ne sjedini.
U pleh prvo stavite pola smese prezle, zatim pola smese griz fila, pa celu smesu fila od šljiva i preko opet griz fil i završite sve sa prezlama.
Ohladite i poslužite.