ČUVENI CRNAC BEZ JAJA Neodoljiv desert sa bananom i kakaom nestaće sa tanjira za tren oka
Ovaj kolač se brzo pravi, još brže pojede.
Potrebno je:
1 čaša jogurta
1 čaša mleka
1 šađa ulja
2 čaše smeđeg šećera
2 čaše griza
4 pune kašike kakaoa
1 kašičica mlevene kafe
2 kašičice sode bikarbone
2 kašike ruma
2 izgnječene banane
Za glazuru
150 g crne čokolade za kuvanje
10 kašika mleka
7 kašika ulja
50 g maslaca
1 kašika ruma
Priprema
Rernu zagrejte na 160 stepeni. Pleh podmažite uljem i pospite brašnom. U jednoj posudi pomešajte mleko, jogurt i ulje. Sjedinite žicom za mućenje. Dodajte šećer i izgnječene banane. Umutite. Zasebno pomešajte griz, sodu bikarbonu, kafu i kakao. Ubacite u mešavinu sa tečnim sastojcima. Dodajte rum pa sjedinite žicom. Smesu preručite u pleh pa ravnomerno rasporedite. Pecite u rerni zagrejanoj na 160 stepeni, dok ne porumeni. U šerpicu stavite izlomljenu čokoladu, ulje, seckani maslac i mleko. Mešajte na tihoj vatri, da se sastojci sjedine. Skinite sa vatre, sipajte rum, i promešajte. Čačkalicom proverite da li je dovoljno pečen. Izvadite i prelijte čokoladnom glazurom. Ostavite da se prohladi na sobnoj temperaturi. Potom prebacite u frižider. Isecite kolač na veće kocke pa služite.