Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

„Predrag Peđa Tomanović“ Aljoši Đidiću: Prirodan, istinit i etičan

18.01.2022. 11:02 11:04
Piše:
Izvor: Aljoša Đidić u predstavi „Kafka mašin”/SNP

NOVI SAD: Nagrada „Predrag Peđa Tomanović“ za najboljeg mladog glumca Srpskog narodnog pozorišta u protekloj kalendarskoj godini dodeljena je Aljoši Đidiću, za ulogu K. u predstavi „Kafka mašin“ Veljka Mićunovića.

Nagradu tradicionalno dodeljuje Zadužbina koja nosi ime tragično nastradalog glumca Predraga Peđe Tomanovića, a odluku je doneo žiri koji je radio u sastavu Valentin Vencel, Nataša Gvozdenović i Predrag Štrbac.

- U predstavi složenog sadržaja, mladi glumac Aljoša Đidić je vrlo precizno i nijansirano gradio lik K. Bez obzira na činjenicu da je u pitanju mlad glumac, Aljošina interpretacija je izuzetno zrela, nadahnuta i emotivno ispunjena. Sredstva kojima se služi su veoma raznovrsna, a u isto vreme je vrlo dosledno sledio zahteve samog dela i vešto koristio prostor koji mu je reditelj sa potpunim poverenjem pružio – kaže se u obrazloženju.

Upravnik Srpskog narodnog pozorišta Zoran Đerić juče je izjavio da je 17. januar u Srpskom narodnom pozorištu već decenijama tužan i svečan dan, kada umesto da slave rođendan, zajedno sa porodicom Predraga Peđe Tomanovića, dodeljuju nagradu u njegovo ime.

Aljoša Đidić, 1995. godište, se prvo zahvalio Srpskom narodnom pozorištu na prilici da igra, na tome što je osim njega zaposlilo još mladih glumaca, a posebno je bio zahvalan na ukazanom poverenju da igra glavnu ulogu u predstavi „Kafka mašin“ Veljka Mićunovića.

- Gluma je trening, kaže moja profesorka Jasna Đuričić, a ja u Srpskom narodnom pozorištu idem iz predstave u predstavu i stičem iskustva sa piscima, rediteljima, kolegama. Nema zadrške ni kod koga i zajedno pravimo predstave. Gradimo, nadam se, dobro pozorište koje privlači nove ljude u publici – rekao je Đidić. – U predstavi „Kafka mašin“ dobio sam veliki prostor i veliku odgovornost da zajedno sa kolegama ispričamo priču o malom, ali borbenom čoveku koji traži svoj put ka slobodi i mestu u ovom svetu. Kafka kao pisac je bio posebna radost, jer je aktuelan, čini mi se, više nego ikad.

Mladi glumac koji se dokazao još na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u predstavi „Tri zime“ Tene Štivičić, u režiji Jasne Đuričić, ponovo je citirao profesorku kad je odgovarao na pitanje koliko mu znači priznanje „Predrag Peđa Tomanović“. Rekao je da ih je naučila da se nagradama treba obradovati, jer su potvrda da si vredno radio i da je to imalo smisla.

- Ova nagrada za mene znači još veću odgovornost, da treba ići još dalje, dublje, još šire, usavršavati se i kao glumac i kao čovek. Nadam se zrelosti, snazi i čvrstini na tom putu – izjavio je mladi glumac, citirajući i samog Kafku koji je zapisao da treba biti prirodan, istinit i etičan.

Majka Predraga Peđe Tomanovića, Milena Tomanović, koja je osnovala Zadužbinu i ustanovila nagradu koja nosi ime njenog sina, poručila je da je tako nastavljen njegov put, podsećajući na vredan rad i uspehe koje je ostvarivao.

- Zvali su ga dečače. Radovao se nagradama i zato smo počeli sa ovim. Jako je voleo da radi i bio je pun života – sa mnogo emocija govorila je Milena Tomanović.

Zapazivši da izuzetni talenti često imaju kratak život, a ostanu večni, sestra Predraga Peđe Tomanovića, Helena Mihić, pohvalila je svoju majku koja je ustanovljenjem Zadužbine i Nagrade sa imenom sina, njenog brata, pokazala i sama izuzetan talenat da napravi novi oblik života.

- Ako postoje nagrade za majke, Milena je to zaslužila! – poručila je Helena Mihić.

Nagrada „Predrag Peđa Tomanović“ Aljoši Đidiću biće uručena 25. januara. Direktor Drame Srpskog narodnog pozorišta Milovan Filipović napomenuo je da ove godine nagrada za najboljeg studenta na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, koja je takođe sastavni deo rada Zadužbine „Predrag Peđa Tomanović“, nije dodeljena zato što nije bilo generacije studenata na masteru iz glume. 

I. Burić

Autor:
Pošaljite komentar
„Predrag Peđa Tomanović“ – vetar u leđa za tri glumice u SNP-u

„Predrag Peđa Tomanović“ – vetar u leđa za tri glumice u SNP-u

16.01.2021. 08:54 08:56