Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

NOVI TVRĐAVA TEATAR KRAJEM AVGUSTA u vili "Stanković" u Čortanovcima

28.06.2023. 12:54 13:04
Piše:
Izvor: Marija Erdelji

Jubilarni deseti Festival Novi tvrđava teatar biće održan od 25. do 30. avgusta, u Vili "Stanković", u Čortanovcima, saopšteno je na konferenciji za novinare.

Prvo je član saveta i jedan od osnivača Novog tvrđava teatra (NNT), Vladimir Horovic, naveo da akronim NNT može da se čita i kao TNT, ali u smislu da Vida Ognjenović nakon Konfučijevih 100 i Mao Ceovih 1000 nastavlja da sadi još cvetova. Zahvalivši mu se na poređenju sa ovakvim praskom, osnivačica i selektorka Festivala Vida Ognjenović je objasnila da je došlo do malog pomeranja termina, pa su želeli da na vreme jave novosti, kako bi ljudi kad se vrate sa letovanja znali da ih čekaju u Čortanovcima.

Na Novom tvrđava teatru krajem avgusta biće izvedeno pet predstava pod vedrim nebom, na obali Dunava. Ako ne bude vedro, predstave će, kao i do sad, biti izvedene u Srpskom narodnom pozorištu ili Novosadskom pozorištu (Ujvideki sinhaz).

Festivalska publika će prvo moći da vidi "Poetesu" Vide Ognjenović, predstavu koja je koprodukcija Novog tvrđava teatra sa Srpskim narodnim pozorištem. Vidsa Ognjenović je dramu napisala, a potom i režirala, inspirisana životom Milice Stojadinović Srpkinje, žene koju je doživela kao veoma bitnu za naš kulturni milje.

Predstava "Frankamente" je autorski projekat Petre Blašković u koprodukciji Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula i Zajednice Talijana Pula, i predstaviće jednu drugu poetesu - Franku Rame, koja je u Italiji ostavila značajan trag kao umetnica koja se nije mirila sa postojećim korporativnim kapitalizmom.

- Franka je bila poznata i kao žena Darija Foa, a Petra Blašković je predstavu režirala i odigrala sa puno muzike, puno citata i neobičnih događanja - rekla je Vida Ognjenović.


Čovek je takođe priroda

- Zaboravili smo na to, tokom razvoja i krođenja svega i svačega, kroćenja prirode - reči su kojima je Vida Ognjenović objasnila slogan ovogodišnjeg Novog tvrđava tetara - "Čovek je takođe priroda". - Izveštačili smo se i zaboravili, pa se sada multiplikujemo u vidu robota i veštačke inteligencije, što rađa nove sukobe. Čovekoljublje je postalo misaona imenica koju više ne poznajemo, a međuljudska komunikacija je takođe stradala. Pitanje je možemo li se vratiti sebi i treba li.


Treća predstava koju će po redu videti publika Novog tvrđava teatra je "Razvojni put Bore Šnajdera" Aleksandra Popovića, u režiji Egona Savina, Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Pored toga da otvara uvid u današnje pitanje teksta koji je zamalo zabranjivan u svojevremenoj inscenaciji Branka Pleše u Ateljeu 212, za ovu predstavu u svom izboru selektorka je navela kako je jedinstvena zbog stručnih rediteljskih uglova koje za Popovićevo delo ima Egon Savin. Nenad Jezdić u naslovnoj ulozi takođe je apostrofiran od strane selektorke kao pun pogodak u podeli.

"Što na podu spavaš" Darka Cvijetića, u režiji Kokana Mladenovića (koprodukcija Srpskog narodnog pozorišta, Kazališta "Gavela", Narodnog pozorišta Sarajevo i Festivala MEŠ), nakon niza uspešnih predstavljanja, krajem avgusta biće izvedena i na Novom tvrđava teatru, a selektorka je za nju navela da je toliko zanimljiva i žestoka, da je se ne bi postidelo nijedno pozorište u Evropi.

"Jugoslovenke" Ivana Lea Lema, Narodnog pozorišta Subotica, biće poslednja predstava u glavnom programu 10. novog tvrđava teatra. Reč je o najnovijoj, kabaretskoj postavci koja se, donekle tematski slično predstavi "Što na podu spavaš", tiče mnogih pitanja iz prošlosti, i danas aktuelnih, za koje je Vida Ognjenović rekla da su odlično odigrani.

- Odavno nisam videla bolju predstavu, mišljenu iznutra, a da lakše teče - rekla je Vida Ognjenović.

U čast nagrađenih, Marija Medenica izvešće svoju monodramu "Neodustajanje", koja je, po rečima selektorke, posvećena prirodi glume, teškoćama i lepoti preuređivanja sveta na umetnički način.

I. Burić

Autor:
Pošaljite komentar