light rain
20°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НОВИ ТВРЂАВА ТЕАТАР КРАЈЕМ АВГУСТА у вили "Станковић" у Чортановцима

28.06.2023. 12:54 13:04
Пише:
Извор: Марија Ердељи

Јубиларни десети Фестивал Нови тврђава театар биће одржан од 25. до 30. августа, у Вили "Станковић", у Чортановцима, саопштено је на конференцији за новинаре.

Прво је члан савета и један од оснивача Новог тврђава театра (NNT), Владимир Хоровиц, навео да акроним NNT може да се чита и као ТНТ, али у смислу да Вида Огњеновић након Конфучијевих 100 и Мао Цеових 1000 наставља да сади још цветова. Захваливши му се на поређењу са оваквим праском, оснивачица и селекторка Фестивала Вида Огњеновић је објаснила да је дошло до малог померања термина, па су желели да на време јаве новости, како би људи кад се врате са летовања знали да их чекају у Чортановцима.

На Новом тврђава театру крајем августа биће изведено пет представа под ведрим небом, на обали Дунава. Ако не буде ведро, представе ће, као и до сад, бити изведене у Српском народном позоришту или Новосадском позоришту (Ујвидеки синхаз).

Фестивалска публика ће прво моћи да види "Поетесу" Виде Огњеновић, представу која је копродукција Новог тврђава театра са Српским народним позориштем. Видса Огњеновић је драму написала, а потом и режирала, инспирисана животом Милице Стојадиновић Српкиње, жене коју је доживела као веома битну за наш културни миље.

Представа "Франкаменте" је ауторски пројекат Петре Блашковић у копродукцији Истарског народног казалишта - Градског казалишта Пула и Заједнице Талијана Пула, и представиће једну другу поетесу - Франку Раме, која је у Италији оставила значајан траг као уметница која се није мирила са постојећим корпоративним капитализмом.

- Франка је била позната и као жена Дарија Фоа, а Петра Блашковић је представу режирала и одиграла са пуно музике, пуно цитата и необичних догађања - рекла је Вида Огњеновић.


Човек је такође природа

- Заборавили смо на то, током развоја и крођења свега и свачега, кроћења природе - речи су којима је Вида Огњеновић објаснила слоган овогодишњег Новог тврђава тетара - "Човек је такође природа". - Извештачили смо се и заборавили, па се сада мултипликујемо у виду робота и вештачке интелигенције, што рађа нове сукобе. Човекољубље је постало мисаона именица коју више не познајемо, а међуљудска комуникација је такође страдала. Питање је можемо ли се вратити себи и треба ли.


Трећа представа коју ће по реду видети публика Новог тврђава театра је "Развојни пут Боре Шнајдера" Александра Поповића, у режији Егона Савина, Југословенског драмског позоришта. Поред тога да отвара увид у данашње питање текста који је замало забрањиван у својевременој инсценацији Бранка Плеше у Атељеу 212, за ову представу у свом избору селекторка је навела како је јединствена због стручних редитељских углова које за Поповићево дело има Егон Савин. Ненад Јездић у насловној улози такође је апострофиран од стране селекторке као пун погодак у подели.

"Што на поду спаваш" Дарка Цвијетића, у режији Кокана Младеновића (копродукција Српског народног позоришта, Казалишта "Гавела", Народног позоришта Сарајево и Фестивала МЕШ), након низа успешних представљања, крајем августа биће изведена и на Новом тврђава театру, а селекторка је за њу навела да је толико занимљива и жестока, да је се не би постидело ниједно позориште у Европи.

"Југословенке" Ивана Леа Лема, Народног позоришта Суботица, биће последња представа у главном програму 10. новог тврђава театра. Реч је о најновијој, кабаретској поставци која се, донекле тематски слично представи "Што на поду спаваш", тиче многих питања из прошлости, и данас актуелних, за које је Вида Огњеновић рекла да су одлично одиграни.

- Одавно нисам видела бољу представу, мишљену изнутра, а да лакше тече - рекла је Вида Огњеновић.

У част награђених, Марија Меденица извешће своју монодраму "Неодустајање", која је, по речима селекторке, посвећена природи глуме, тешкоћама и лепоти преуређивања света на уметнички начин.

И. Бурић

Аутор:
Пошаљите коментар